Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ten Hag viert titel van mentale weerbaarheid met Ajax

Ten Hag viert titel van mentale weerbaarheid met Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Voor de tweede keer in drie seizoenen heeft Erik ten Hag Ajax naar de landstitel en de KNVB-beker geleid. "Dat is heel fijn, maar we willen meer en beter", zegt de coach. "Hopelijk houden we de kern van deze ploeg bijeen. Dan hoeven we eindelijk niet opnieuw te beginnen en kunnen we stappen zetten."

Ten Hag vierde de titel van de mentale weerbaarheid in de Johan Cruijff ArenA waar geen fans welkom waren. Opnieuw vertrokken er vorig jaar met Hakim Ziyech en Donny van de Beek bepalende spelers, net als een seizoen eerder met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Onverwachte problemen stapelden zich op, maar werden opgelost. Niet alleen op basis van klasse, ook op karakter.

PSV was nog een geduchte concurrent toen Quincy Promes werd gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een steekincident. André Onana slikte een verkeerd pilletje en de teammanager vergat een vinkje te zetten voor de naam van Sébastien Haller op het inschrijvingsformulier voor de Europa League. "We zijn daar goed mee omgegaan", zegt de 51-jarige trainer uit Haaksbergen. "Het had toen zo maar in elkaar kunnen donderen maar wij zijn een eenheid geworden. De jongens hebben wilskracht en steunen elkaar. Altijd maar weer."

Zeiken

Heel anders was de situatie bij Ajax toen Ten Hag op 28 december 2017 zijn eerste contract in Amsterdam tekende, als opvolger van de ontslagen Marcel Keizer. "Ik kan me nog een wedstrijd tegen Vitesse herinneren die we verloren", vertelt hij. "Iedereen was aan het zeiken in de kleedkamer, over de scheidsrechter, het slechte veld en nog veel meer. En toen kwam Matthijs de Ligt binnen. Jullie moeten niet zeuren maar dit soort duels winnen, zei hij. Hij was pas 18 jaar, maar ik heb hem na die wedstrijd meteen aanvoerder gemaakt. Nu heb ik met Tadic een superaanvoerder. Hij neemt iedereen mee, net als Blind, iedere wedstrijd en iedere dag."

Winnen in eigen land lijkt gewoon voor Ajax met Ten Hag aan het roer. De 35e landstitel was alweer de vijfde nationale prijs op rij. "We staan al heel lang bovenaan", verwijst de coach op de ranglijst van de Eredivisie van de laatste jaren. Toch zag hij zijn ploeg dit seizoen pas afstand van de concurrentie nemen nadat Sébastien Haller in januari was aangetrokken. "Ik was al heel lang op zoek naar een echte nummer 9 en met hem zijn we ook makkelijker gaan winnen", weet Ten Hag die zijn ideale formatie pas na de winterstop in elkaar zag vallen, met de onverzettelijke Lisandro Martínez en Edson Álvarez als basisspelers en Davy Klaassen in een aanvallende rol op het middenveld.

Gravenberch

Europees had Ajax beter kunnen presteren, met uitschakeling door Atalanta in de groepsfase van de Champions League en de verloren kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma. "We misten met Onana, Blind, Haller en Mazraoui te veel spelers om in de Champions League met de besten te wedijveren of de Europa League te winnen. Zonder Lewandowski dondert zelfs Bayern München uit de Champions League ", zei de trainer die in sommige Europese duels vier tieners moest opstellen. "Ryan Gravenberch is de revelatie van dit seizoen maar krijgt tegen Atalanta een rode kaart bij een stand van 0-0. Dat overkomt een routinier niet en nu Ryan trouwens ook niet meer."

Gravenberch is komend seizoen weer een jaartje verder, net als talenten als Jurriën Timber en Devyne Rensch. "En Martínez, Álvarez, Kudus en Antony kunnen ook weer stappen zetten", weet Ten Hag die verder zegt te rekenen op Tadic, Blind, Klaassen en Haller. Ook daarom negeert de coach voorlopig interesse van buitenlandse clubs en verlengde hij vrijdag zijn contract tot medio 2023.

Nieuw successen lonken al zit de concurrentie niet stil. "PSV wilde dit seizoen heel graag kampioen worden en heeft ook veel geld uitgegeven. En ze gaan nog meer investeren", doelt de coach op een aangekondigde kapitaalinjectie van 50 miljoen euro. "Maar wij weten ook wat we willen. We hebben de laatste jaren een uitgekiend beleid gevoerd, wat ons sportief en economisch succes heeft opgeleverd. Ajax moet altijd spelers verkopen, maar we hopen dat we dit keer sterker worden. Onze plannen staan al in de steigers."

Meer uit Voetbal

Champions League lonkt voor Girona na zege op Las Palmas

LAS PALMAS (ANP) - Girona is FC Barcelona weer voorbij in de Spaanse La Liga en klom naar de tweede plaats. De ploeg van Oranje-international Daley Blind won op Gran Canaria van Las Palmas met 2-0.

14 minuten geleden
Titel uit zicht voor Liverpool door 2-2 bij West Ham United

LONDEN (ANP) - Liverpool heeft in de uitwedstrijd bij West Ham United twee punten verspeeld. De ploeg van Jürgen Klopp bleef in Londen steken op 2-2. De titel in de Premier League raakt door het puntenverlies verder uit zicht.

1 uur geleden
Leicester City zeker van promotie dankzij nederlaag Leeds United

LONDEN (ANP) - Koploper Leicester City heeft promotie naar de Engelse Premier League veiliggesteld zonder te spelen. Dat was te danken aan de ruime nederlaag van rivaal Leeds United tegen Queens Park Rangers (0-4). Hierdoor is een plek bij de eerste twee in de Championship, die recht geeft op directe promotie, zeker.

16 uur geleden
Willem II mist eerste kans op promotie met 1-1 tegen FC Groningen

TILBURG (ANP) - Willem II heeft de eerste mogelijkheid om directe promotie naar de Eredivisie af te dwingen niet benut. In het eigen Koning Willem II Stadion bleef Willem II steken op een 1-1-gelijkspel tegen concurrent FC Groningen.

18 uur geleden
De Ligt denkt vaak aan terugkeer naar Ajax

MÜNCHEN (ANP) - Matthijs de Ligt wil ooit weer bij Ajax voetballen. "Ik denk vaak over een terugkeer na en hoop dat het gaat gebeuren", zegt de 24-jarige verdediger van Bayern München op de website van de club uit Amsterdam. "Ik heb drie jaar in het eerste gespeeld, relatief kort dus. Ik had altijd gedacht dat ik iets langer bij Ajax zou spelen, maar de situatie deed zich even iets anders voor. Als ik ooit nog de kans krijg om terug te keren bij Ajax zou ik dat echt heel graag willen. Maar je weet het natuurlijk nooit."

20 uur geleden
Vitesse voelt ondanks degradatie steun van de supporters

ARNHEM (ANP) - De steun van de supporters voor het in grote financiële nood verkerende Vitesse is groot. Komende zondag zitten er naar verwachting 18.000 toeschouwers in de Gelredome bij de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, terwijl de club uit Arnhem is gedegradeerd.

20 uur geleden
Totale schuld Vitesse bedraagt 18,9 miljoen euro

ARNHEM (ANP) - De totale schuld van de noodlijdende voetbalclub Vitesse bedraagt 18,9 miljoen euro. Dat staat in de stukken die de club heeft overlegd aan de rechtbank Gelderland in het zogeheten WHOA-verzoek.

1 dag geleden