
Temper en Deliveroo: SER-advies sloeg platformwerkers over
AMSTERDAM (ANP) - Platformwerkers voelen zich in meerderheid overgeslagen bij het overleg tussen vakbonden en werkgevers over hervormingen voor de arbeidsmarkt. En de voorstellen waarover de bonden en werkgevers eerder dit jaar overeenstemming bereikten in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER), zouden hun belangen ook helemaal niet behartigen. Dat betogen zes platformbedrijven, waaronder Temper, Deliveroo en Uber.
De ondernemingen hebben onderzoek laten doen onder bijna 1300 mensen die via hun platforms actief zijn. Als platformwerkers de afweging moeten maken, verkiest ruim twee derde van hen volgens de peiling de "vrijheid en flexibiliteit" van platformwerk boven een vaste baan. Ook zouden ze liever via een platform werken dan via een uitzendbureau en zouden ze de voorkeur geven aan flexibele in plaats van vaste uren.
De vakbonden en werkgevers werden het eerder dit jaar juist eens over een hervorming van de arbeidsmarkt waarbij flexwerk aan banden wordt gelegd. In het SER-advies pleiten ze onder meer voor het afschaffen van nulurencontracten en zou werken via een tijdelijk contract maximaal nog maar drie jaar mogen duren.
Met de uitslag van hun onderzoek willen de platformbedrijven de politiek laten zien dat de voorstellen uit het SER-advies niet door iedereen verwelkomd worden. "Dit onderzoek sterkt onze oproep aan de politiek, omdat het bevestigt dat er geen draagvlak is voor het inperken van de arbeidsvrijheid van meer dan honderdduizend tevreden platformwerkers", zegt Temper-oprichter Niels Arntz. De platforms hebben in juni ook al opgeroepen tot een sociaal akkoord voor platformwerk, waarin platformwerkers nadrukkelijk betrokken zouden worden bij het vormgeven van beleid.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.
8 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.
10 uur geledenLONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.
18 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.
21 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.
23 uur geledenSHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.
1 dag geleden