Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tellers speuren in de tuin naar mussen en andere vogels

Tellers speuren in de tuin naar mussen en andere vogels

ZEIST (ANP) - Vele tienduizenden tellers speuren vrijdag, zaterdag of zondag hun tuin of balkon weer af naar tuinvogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. De mus voert al jaren de lijst aan als meest getelde vogel in de wintertuin, gevolgd door het koolmeesje. De Tuinvogeltelling bestaat 20 jaar en is ondertussen zo bekend dat het fenomeen recent is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland, zegt Vogelbescherming Nederland, organisator van de telling.

De Tuinvogeltelling is heel populair. Vorig jaar deden 170.000 tellers mee. In de coronajaren liep het aantal tellers volgens Vogelbescherming op naar meer dan 200.000. Het is de bedoeling dat mensen een half uur bijhouden welke vogels in hun tuin of op hun balkon neerstrijken. Via een app kunnen ze de vogels op naam brengen en ook het resultaat van hun telling doorgeven. De gegevens worden gebruikt voor het beheer en de bescherming van tuinvogels.

Doordat er al zo'n lange tijd wordt geteld zijn trends te ontdekken in het voorkomen van tuinvogels. Zo rukt de halsbandparkiet op van stadsparken in Den Haag en Amsterdam naar het oosten van het land. Met de merel gaat het een poos niet goed. Vorig jaar daalde het gemiddelde aantal merels per tuin van vier naar twee. Andere vogels die vaak worden gezien zijn onder meer de pimpelmees, de houtduif en de kauw. Als het tijdens de teldagen erg koud is worden volgens de Vogelbescherming meer spechten en roofvogels gezien.

Meer uit Binnenland

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

31 minuten geleden
Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

42 minuten geleden
COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

1 uur geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

1 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

2 uur geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

4 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

6 uur geleden