Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Teleurstelling in Kamer over beloofd meldpunt intimidatie diaspora

Teleurstelling in Kamer over beloofd meldpunt intimidatie diaspora

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Tweede Kamer is teleurgesteld over hoe een vorig jaar aangekondigd meldpunt voor diaspora functioneert, bleek woensdag tijdens een debat over buitenlandse inmenging en beïnvloeding. GroenLinks-PvdA, D66 en VVD willen meer individuele hulp voor mensen in Nederland die geïntimideerd worden door hun voormalige vaderland.

Verscheidene landen intimideren hun (voormalige) onderdanen in Nederland. China valt Oeigoeren lastig, Iraniërs worden bedreigd. Maar ook Belarussen en Turken die hier verblijven, zijn geïntimideerd. Ook heeft de ambassade van Eritrea met dwang geld ingezameld bij landgenoten. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra kwam met het meldpunt om "in kaart te brengen wat er gebeurt", na een oproep hiervoor uit de Kamer.

Een uitleg van demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over hoe "de meldfunctie" momenteel functioneert, viel woensdag niet in goede aarde. Ze schetste dat het meldpunt meer bedoeld is "om een breder beeld te krijgen van wat er aan de hand is", zonder dat er echt sprake is van individuele bijstand voor melders. "Er is eigenlijk niks veranderd", aldus Kati Piri van GroenLinks-PvdA.

Individueel niveau

Anne-Marijke Podt van D66 wil "meer bescherming op individueel niveau" en noemde het debat op dit punt "onbevredigend, maar meer nog voor mensen die dit overkomt". Ook VVD-Kamerlid Bente Becker pleitte voor "één centraal punt waar mensen zich kunnen melden". Tijdens het debat wierp Van Gennip wel op dat ze soms het woord moest voeren op het terrein van haar collega's van Buitenlandse Zaken, Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken.

Zo ook toen het ging over de vraag of we met het oog op de aanstaande verkiezingen op 22 november moeten vrezen voor beïnvloeding daarvan door andere landen. Of die dreiging er is, zo beloofde Van Gennip, gaat zij vragen bij collega Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Een antwoord komt voordat Nederland naar de stembus gaat, zo zegde ze toe.

Het kabinet bestrijdt ongewenste buitenlandse inmenging en beïnvloeding in algemene zin met drie instrumenten. Diplomatie waar nodig, door mensen die slachtoffer ervan zijn weerbaar te maken en als het moet via het strafrechtelijke spoor. Een nieuwe Tweede Kamer praat verder over het beleid na de verkiezingen. Dan wordt de Tweede Kamer ook verder geïnformeerd over hoe het staat met concrete plannen, zoals het starten van een Nederlandse imamopleiding. Van Gennip zei te hopen dat er dan ook collega's van andere ministeries aanschuiven.

Meer uit Politiek

Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden