Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Teleurstelling in Kamer over beloofd meldpunt intimidatie diaspora

Teleurstelling in Kamer over beloofd meldpunt intimidatie diaspora

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Tweede Kamer is teleurgesteld over hoe een vorig jaar aangekondigd meldpunt voor diaspora functioneert, bleek woensdag tijdens een debat over buitenlandse inmenging en beïnvloeding. GroenLinks-PvdA, D66 en VVD willen meer individuele hulp voor mensen in Nederland die geïntimideerd worden door hun voormalige vaderland.

Verscheidene landen intimideren hun (voormalige) onderdanen in Nederland. China valt Oeigoeren lastig, Iraniërs worden bedreigd. Maar ook Belarussen en Turken die hier verblijven, zijn geïntimideerd. Ook heeft de ambassade van Eritrea met dwang geld ingezameld bij landgenoten. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra kwam met het meldpunt om "in kaart te brengen wat er gebeurt", na een oproep hiervoor uit de Kamer.

Een uitleg van demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over hoe "de meldfunctie" momenteel functioneert, viel woensdag niet in goede aarde. Ze schetste dat het meldpunt meer bedoeld is "om een breder beeld te krijgen van wat er aan de hand is", zonder dat er echt sprake is van individuele bijstand voor melders. "Er is eigenlijk niks veranderd", aldus Kati Piri van GroenLinks-PvdA.

Individueel niveau

Anne-Marijke Podt van D66 wil "meer bescherming op individueel niveau" en noemde het debat op dit punt "onbevredigend, maar meer nog voor mensen die dit overkomt". Ook VVD-Kamerlid Bente Becker pleitte voor "één centraal punt waar mensen zich kunnen melden". Tijdens het debat wierp Van Gennip wel op dat ze soms het woord moest voeren op het terrein van haar collega's van Buitenlandse Zaken, Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken.

Zo ook toen het ging over de vraag of we met het oog op de aanstaande verkiezingen op 22 november moeten vrezen voor beïnvloeding daarvan door andere landen. Of die dreiging er is, zo beloofde Van Gennip, gaat zij vragen bij collega Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Een antwoord komt voordat Nederland naar de stembus gaat, zo zegde ze toe.

Het kabinet bestrijdt ongewenste buitenlandse inmenging en beïnvloeding in algemene zin met drie instrumenten. Diplomatie waar nodig, door mensen die slachtoffer ervan zijn weerbaar te maken en als het moet via het strafrechtelijke spoor. Een nieuwe Tweede Kamer praat verder over het beleid na de verkiezingen. Dan wordt de Tweede Kamer ook verder geïnformeerd over hoe het staat met concrete plannen, zoals het starten van een Nederlandse imamopleiding. Van Gennip zei te hopen dat er dan ook collega's van andere ministeries aanschuiven.

Meer uit Politiek

Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

20 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

21 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

2 dagen geleden