
Telefoontje naar ander EU-land nog tot 2029 duurder dan thuis
STRAATSBURG (ANP) - Het blijft nog tot 2029 duurder om te bellen naar of vanuit een ander EU-land dan binnen Nederland. Het prijsplafond voor de toeslag op zulke telefoontjes en ook sms'jes blijft wel bestaan, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.
Wie nu belt met iemand in een ander EU-land betaalt maximaal 19 eurocent per minuut extra. Sms'jes kosten 6 cent. Het Europees Parlement wil daar al jaren vanaf, zoals eerder lukte met de hogere prijs voor het gebruik van mobiele data in andere lidstaten. Maar meerdere EU-landen maakten bezwaar tegen het plan, onder meer omdat dat de telecombedrijven op hoge kosten zou kunnen jagen en er fraude zou dreigen.
Telecombedrijven kunnen vanaf volgend jaar hun prijzen voor telefoonverkeer binnen de EU verlagen naar binnenlandse tarieven, hebben onderhandelaars van de EU-lidstaten en het parlement nu afgesproken. De nieuwe Europese Commissie komt in de zomer van 2028 met nieuwe regels die de prijzen gelijktrekken. Die zouden 1 januari 2029 moeten ingaan.
Intensiever gebruik
Het compromis is "een gemiste kans", vindt de koepel van Europese consumentenorganisaties. Consumenten blijven de komende jaren overmatige en ongerechtvaardigde toeslagen betalen, klaagt BEUC. Maar het allerslechtste scenario is volgens de consumentenbonden tenminste afgewend. Het prijsplafond op de toeslagen zou in mei verlopen en dan hadden telecombedrijven veel hogere prijzen kunnen rekenen.
Het akkoord over telefoonverkeer binnen de EU maakte deel uit van een Europese wet die telecombedrijven moet helpen om hun netwerken te versterken voor veel intensiever gebruik. Ze kunnen daarvoor straks bijvoorbeeld makkelijker en sneller een vergunning krijgen.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
5 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
6 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
6 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
7 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
9 uur geleden