Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Telefoontje naar ander EU-land nog tot 2029 duurder dan thuis

Telefoontje naar ander EU-land nog tot 2029 duurder dan thuis

STRAATSBURG (ANP) - Het blijft nog tot 2029 duurder om te bellen naar of vanuit een ander EU-land dan binnen Nederland. Het prijsplafond voor de toeslag op zulke telefoontjes en ook sms'jes blijft wel bestaan, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

Wie nu belt met iemand in een ander EU-land betaalt maximaal 19 eurocent per minuut extra. Sms'jes kosten 6 cent. Het Europees Parlement wil daar al jaren vanaf, zoals eerder lukte met de hogere prijs voor het gebruik van mobiele data in andere lidstaten. Maar meerdere EU-landen maakten bezwaar tegen het plan, onder meer omdat dat de telecombedrijven op hoge kosten zou kunnen jagen en er fraude zou dreigen.

Telecombedrijven kunnen vanaf volgend jaar hun prijzen voor telefoonverkeer binnen de EU verlagen naar binnenlandse tarieven, hebben onderhandelaars van de EU-lidstaten en het parlement nu afgesproken. De nieuwe Europese Commissie komt in de zomer van 2028 met nieuwe regels die de prijzen gelijktrekken. Die zouden 1 januari 2029 moeten ingaan.

Intensiever gebruik

Het compromis is "een gemiste kans", vindt de koepel van Europese consumentenorganisaties. Consumenten blijven de komende jaren overmatige en ongerechtvaardigde toeslagen betalen, klaagt BEUC. Maar het allerslechtste scenario is volgens de consumentenbonden tenminste afgewend. Het prijsplafond op de toeslagen zou in mei verlopen en dan hadden telecombedrijven veel hogere prijzen kunnen rekenen.

Het akkoord over telefoonverkeer binnen de EU maakte deel uit van een Europese wet die telecombedrijven moet helpen om hun netwerken te versterken voor veel intensiever gebruik. Ze kunnen daarvoor straks bijvoorbeeld makkelijker en sneller een vergunning krijgen.

Meer uit Financieel

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

AMSTERDAM (ANP) - De CO2-uitstoot van bouwbedrijven is nog nauwelijks afgenomen sinds 1990. Toeleveranciers van de bouwsector hebben het klimaatdoel in 2030 van 55 procent minder uitstoot al wel bereikt door minder te produceren en minder kolen te gebruiken. Dat meldt ING op basis van onderzoek.

13 minuten geleden
Economie groeit vooral dankzij consument, verwacht Rabobank

UTRECHT (ANP) - Nederlandse consumenten geven de komende twee jaar meer uit en dat draagt sterk bij aan de economische groei. Mede daardoor groeit de Nederlandse economie in 2025 en 2026 gestaag, verwachten economen van Rabobank. Dat draagt volgens hen ook bij aan de brede welvaart, die iets zegt over het welzijn van Nederlanders.

45 minuten geleden
Mogelijke acceptatieplicht contant geld kost honderden miljoenen

AMSTERDAM (ANP) - Instellingen zijn zeker 730 miljoen euro kwijt als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. 84 procent daarvan zou voor rekening komen van onbemande tankstations en laadstations voor elektrische auto's, omdat deze nu grotendeels draaien op betaalautomaten die geen cash accepteren. Dit komt naar voren uit onderzoek van SEO in opdracht van Betaalvereniging Nederland en ondernemers.

57 minuten geleden
IMCD bij stijgers op afwachtend Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - IMCD behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De chemicaliƫndistributeur werd door zakenbank Kepler Cheuvreux op de kooplijst gezet. Het aandeel steeg 3,5 procent en was daarmee koploper in de AEX-index. De algehele stemming op de beursvloeren was terughoudend. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve.

1 uur geleden
Trump benoemt durfinvesteerder tot 'AI- en crypto-tsaar'

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump heeft de voormalige operationeel directeur van PayPal David Sacks benoemd tot "kunstmatige intelligentie- en crypto-tsaar" van het Witte Huis. De vermogende techondernemer en durfinvesteerder gaat in een nieuwe functie de Trump-regering adviseren over cryptomunten en AI.

1 uur geleden
Fonds Wereldbank voor armste landen met 100 miljard bijgevuld

SEOUL (ANP) - Het fonds voor de armste 78 landen van de Wereldbank is bijgevuld met 100 miljard dollar, maakt het instituut voor ontwikkelingssamenwerking bekend. Dat is de uitkomst van een tweedaagse conferentie over nieuwe donaties die rijkere landen doen aan dit fonds, dat de International Development Association (IDA) heet.

2 uur geleden
Amerikaans banenrapport centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank vergadert later deze maand opnieuw over de rente en beleggers hopen dat de leenkosten in de VS dan verder omlaag gaan. Een tegenvallende banengroei zou de Fed daarbij meer ruimte geven om de rente te verlagen en de economie te ondersteunen.

2 uur geleden