Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Telefoon FNV 'roodgloeiend' om mondkapjesplicht winkelpersoneel

Telefoon FNV 'roodgloeiend' om mondkapjesplicht winkelpersoneel

AMSTERDAM (ANP) - Vakbeweging FNV krijgt "een hoop verontruste telefoontjes" van winkelpersoneel in Amsterdam en Rotterdam over de mondkapjesplicht in deze steden. Het personeel is bang dat de mondkapjesplicht mensen neigt tot geen afstand houden, omdat een mondkapje genoeg veiligheid zou bieden."De telefoon staat roodgloeiend", aldus de vakbond.

"Mensen willen veilig werken, maar hebben liever dat de 1,5 metermaatregel gehandhaafd wordt", zegt Linda Vermeulen, vakbondsbestuurder in de winkelstraat. Ook is de hele dag werken met een mondkapje in een hittegolf "enorm zwaar", aldus Vermeulen.

De vakbond roept grote winkelketens op verantwoordelijkheid te nemen om personeel als handhaver in te kunnen zetten of beveiligers aan te stellen. Maar dat kost extra geld en is nog teveel gevraagd, stelt de vakbond. Er zijn ook uitzonderingen: bij meubelgigant Ikea en warenhuis de Bijenkorf ziet Vermeulen "goede inspanningen voor veilig werk".

De FNV waarschuwt dat de risico's op de verspreiding van het coronavirus toenemen. De gevolgen hiervan voor de maatschappij en de economie, zoals meer ziekmeldingen en wellicht een tweede lockdown, staan in geen verhouding tot de kosten om de coronamaatregelen te handhaven. Volgens Vermeulen is het "korte-termijn-winstdenken van grote winkelketens een gevaar voor Nederland en een typisch voorbeeld van ‘penny wise, pound foulish'".

Ook komen de arbeidsvoorwaarden hierdoor onder druk, signaleert de vakbond. "Het is geen toeval dat juist daar waar al jaren niet geïnvesteerd wordt in personeel, weinig wordt ondernomen om corona terug te dringen."

Meer uit Financieel

WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

WASHINGTON (ANP) - Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. De adviesgroep zal zich richten op het veilige gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen belangrijke onderdelen van de Amerikaanse infrastructuur, de zorg en de economie.

41 minuten geleden
Aantal zakelijke leaseauto's stijgt door krappe arbeidsmarkt

BUNNIK (ANP) - Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

43 minuten geleden
Transporttarieven TenneT volgend jaar waarschijnlijk iets omlaag

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht dat de transportkosten voor het hoogspanningsnet volgend jaar iets lager zullen uitvallen. Volgens de netbeheerder ziet het ernaar uit dat zowel huishoudens als bedrijven hiervan profiteren, al zal het voor huishoudens wel om slechts enkele euro's per jaar gaan.

1 uur geleden
Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

2 uur geleden
Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

3 uur geleden
Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

4 uur geleden
KLM-personeel mag voortaan ook sneakers dragen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM-medewerkers mogen binnenkort ook sneakers onder hun uniform dragen tijdens het werk. De meeste vrouwelijke medewerkers dragen nu nog hakken, maar vanaf 6 mei mogen ze ook kiezen voor een sportieve schoen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Luchtvaartnieuws. Volgens de vliegtuigmaatschappij zorgt dit voor meer comfort tijdens het werk en draagt het bij aan het welzijn van de medewerkers.

4 uur geleden