Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Telecomsector in focus op afwachtende beurzen

Telecomsector in focus op afwachtende beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De telecomsector stond dinsdag in de belangstelling op de Europese beurzen. Beleggers verwerkten het nieuws dat Deutsche Telekom het onderdeel T-Mobile Nederland, een concurrent van KPN, verkoopt aan private investeerders. De algemene stemming op de aandelenmarkten was licht negatief na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers lijken vooral te wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat donderdag op het programma staat.

KPN (plus 3,8 procent) was de sterkste stijger in de AEX na het nieuws dat T-Mobile Nederland voor 5,1 miljard euro wordt verkocht aan Apax Partners en Warburg Pincus. De investeerders krijgen niet alleen de 75 procent in handen die Deutsche Telekom in bezit had, maar ook het resterende belang van het Zweedse Tele2 in T-Mobile NL. Tele2 daalde 0,5 procent in Stockholm.

In Frankfurt won Deutsche Telekom 0,1 procent. Het Duitse telecomconcern gebruikt een deel van de opbrengsten van de verkoop van T-Mobile Nederland om zijn belang in de Amerikaanse telecomprovider T-Mobile US te vergroten. Ook sloot het bedrijf een strategische samenwerking met SoftBank. De Japanse investeerder krijgt in ruil daarvoor een belang van 4,5 procent in Deutsche Telekom. In Londen won BT Group 1,9 procent na berichten dat Deutsche Telekom ook zijn opties bekijkt voor het belang van 12 procent in het Britse telecomconcern.

KPN

Ondanks de sterke koerswinst van KPN noteerde de AEX-index rond het middaguur 0,4 procent lager op 795,16 punten. De historische 800 puntengrens lijkt daarmee voorlopig weer uit het vizier. De MidKap won 0,3 procent tot 1113,98 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden tot 0,4 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,3 procent ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse industriƫle productie in juli.

Chipbedrijf ASMI profiteerde van een adviesverhoging door Exane BNP Paribas en klom 2,2 procent. Grootste dalers in de AEX waren verffabrikant AkzoNobel en chipmachinemaker ASML met verliezen van dik 1 procent. Prosus won 1,8 procent, mede dankzij een sterke koerswinst van het Chinese internetbedrijf Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Ook deed Prosus mee aan een nieuwe investeringsronde van ShopUp, een zakelijk e-commerceplatform voor het midden-en kleinbedrijf uit Bangladesh.

De euro was 1,1875 dollar waard, tegen 1,1863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 68,81 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 72,32 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

8 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

8 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

9 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden