Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tekort politie grootst in Randstad

Tekort politie grootst in Randstad

DEN HAAG (ANP) - De politie moet zelf pijnlijke, moeilijke keuzes maken om te voorkomen dat de onderbezette politie onder al haar taken bezwijkt. Dat zei verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus donderdag. Hoe groot is het tekort en waar wordt die het sterkst gevoeld? Een overzicht van de cijfers.

De politie kampt volgens de Algemene Rekenkamer met een uitstroom van 17.000 voltijdbanen (fte) van 2019 tot en met 2023. Veel agenten gaan de komende jaren met pensioen. Ter vergelijking: er zijn momenteel ruim 51.500 voltijdbanen voor politieagenten.

De eenheid van Utrecht en Flevoland (Midden-Nederland) had eind 2018 het grootste tekort, van 160 mensen. Ook Den Haag en Rotterdam kampten met een tekort. De Rekenkamer verwacht dat meer regio’s aan zullen sluiten. De eenheden van Amsterdam en Zeeland-West-Brabant waren vorig jaar al dicht in de buurt van een tekort.

Pas in 2022 opgelost

Justitieminister Ferd Grapperhaus verwacht dat het tekort pas in 2022 is opgelost, schreef hij eerder in een Kamerbrief. Tegelijk wil hij het aantal agenten met ruim 1100 voltijdsbanen uitbreiden. De Rekenkamer betwijfelt of deze ambitie waargemaakt kan worden, ook omdat er krapte heerst op de arbeidsmarkt.

De politie is bezig met het aantrekken van nieuw personeel. In 2018 kwamen er inclusief aspiranten 73 voltijdbanen bij. Maar volgens de Rekenkamer zullen de aspiranten pas in 2020 of 2021 volledig inzetbaar zijn, omdat ze eerst moeten worden opgeleid. Exclusief aspiranten kromp het aantal agenten met ruim 670 voltijdbanen.

Ook worden ervaren politieagenten ingezet om deze aspiranten op te leiden waardoor zij geen politiewerk doen, schreef Grapperhaus eerder. Om tijdelijke tekorten op te vangen heeft de regering 91 miljoen euro vrijgemaakt. Dit bedrag zal onder meer worden gebruikt om politieagenten langer vast te houden als ze met pensioen gaan en om oud-medewerkers te verleiden weer terug te komen.

Meer uit Binnenland

Tweedehands spullen voor vluchtelingen op 'marktplaats'

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland lanceert dinsdag een marktplaats waar gebruikte spullen aan vluchtelingen aangeboden kunnen worden. Op goodsforrefugees.com wil VluchtelingenWerk gericht vraag en aanbod inzichtelijk maken.

10 minuten geleden
Woningen ontruimd om grote brand in Rotterdam, zeker één gewonde

ROTTERDAM (ANP) - Vanwege een grote brand in een pand aan de Professor Poelslaan in Rotterdam zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere woningen ontruimd, meldt de veiligheidsregio. Zo'n twintig bewoners werden tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen gebouw. Zeker één persoon is gewond geraakt.

1 uur geleden
Korpschef politie wil hooligans bij eerstvolgende uitduel weren

AMSTERDAM (ANP) - Uitfans moeten bij het eerstvolgende uitduel geweerd worden als ze zich niet volgens de regels gedragen bij voetbalwedstrijden. Dat zegt korpschef Frank Paauw van de nationale politie dinsdag in De Telegraaf.

1 uur geleden
CDA voert crisisoverleg na dramatische verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.

2 uur geleden
CBS: kinderen in bijstandsgezin minder kans op goede ontwikkeling

DEN HAAG (ANP) - Kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin hebben minder kans op een goede ontwikkeling in het leven dan andere kinderen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze lopen vaker meerdere 'hulpbronnen' mis vergeleken met leeftijdsgenoten die niet in een bijstandsgezin opgroeien.

6 uur geleden
Steunbetuiging met tractoren bij gevangenis voor shovelchauffeur

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een groep demonstranten heeft maandagavond met tractoren actie gevoerd bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn. De actie was bedoeld als steunbetuiging aan shovelbestuurder Johan R. die daar zou verblijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn na berichten van Studio Alphen en Omroep West.

7 uur geleden
Automobilist overleden door aanrijding met vrachtauto Grijpskerke

GRIJPSKERKE (ANP) - Een 39-jarige automobilist uit Veere is maandag overleden door een frontale aanrijding met een vrachtauto op de Hondegemsweg in Grijpskerke (Zeeland). De vrachtauto, geladen met zand, kwam op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terecht doordat hij moest uitwijken voor een stilstaande vrachtwagen. Daar botste de wagen met zand op de personenauto. Beiden belandden daarop in de sloot.

8 uur geleden