Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tekort politie grootst in Randstad

Tekort politie grootst in Randstad

DEN HAAG (ANP) - De politie moet zelf pijnlijke, moeilijke keuzes maken om te voorkomen dat de onderbezette politie onder al haar taken bezwijkt. Dat zei verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus donderdag. Hoe groot is het tekort en waar wordt die het sterkst gevoeld? Een overzicht van de cijfers.

De politie kampt volgens de Algemene Rekenkamer met een uitstroom van 17.000 voltijdbanen (fte) van 2019 tot en met 2023. Veel agenten gaan de komende jaren met pensioen. Ter vergelijking: er zijn momenteel ruim 51.500 voltijdbanen voor politieagenten.

De eenheid van Utrecht en Flevoland (Midden-Nederland) had eind 2018 het grootste tekort, van 160 mensen. Ook Den Haag en Rotterdam kampten met een tekort. De Rekenkamer verwacht dat meer regio’s aan zullen sluiten. De eenheden van Amsterdam en Zeeland-West-Brabant waren vorig jaar al dicht in de buurt van een tekort.

Pas in 2022 opgelost

Justitieminister Ferd Grapperhaus verwacht dat het tekort pas in 2022 is opgelost, schreef hij eerder in een Kamerbrief. Tegelijk wil hij het aantal agenten met ruim 1100 voltijdsbanen uitbreiden. De Rekenkamer betwijfelt of deze ambitie waargemaakt kan worden, ook omdat er krapte heerst op de arbeidsmarkt.

De politie is bezig met het aantrekken van nieuw personeel. In 2018 kwamen er inclusief aspiranten 73 voltijdbanen bij. Maar volgens de Rekenkamer zullen de aspiranten pas in 2020 of 2021 volledig inzetbaar zijn, omdat ze eerst moeten worden opgeleid. Exclusief aspiranten kromp het aantal agenten met ruim 670 voltijdbanen.

Ook worden ervaren politieagenten ingezet om deze aspiranten op te leiden waardoor zij geen politiewerk doen, schreef Grapperhaus eerder. Om tijdelijke tekorten op te vangen heeft de regering 91 miljoen euro vrijgemaakt. Dit bedrag zal onder meer worden gebruikt om politieagenten langer vast te houden als ze met pensioen gaan en om oud-medewerkers te verleiden weer terug te komen.

Meer uit Binnenland

Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

27 minuten geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

1 uur geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

2 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

6 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

6 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

13 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

15 uur geleden