Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tekort aan vrijwilligers groeit, zegt Vrijwilligersplatform

Tekort aan vrijwilligers groeit, zegt Vrijwilligersplatform

BREDA (ANP) - Terwijl het aantal stichtingen en particulieren die op zoek zijn naar vrijwilligers flink groeit, daalt de instroom van mensen die zich belangeloos willen inzetten zo ongeveer even hard. Dat zegt Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. De instantie is ongerust. Veel Nederlanders gaan dit nu voelen, vreest het platform.

In april kwamen er ruim 2700 hulpvragen bij het platform binnen, 19 procent meer dan normaal. "De afgelopen maand was er bijzonder veel vraag naar hulp bij de administratie, vluchtelingenondersteuning en praktische hulp in huis en tuin. In veel gemeenten werd er een aantal maanden een tekort gevoeld aan nieuwe vrijwilligers", zegt de organisatie, die spreekt van een "zorgwekkende situatie".

Ze denkt dat een en ander te maken heeft met de stijgende prijzen, waardoor meer mensen vrijwilligers gaan zoeken voor klussen waarvoor ze anders zouden betalen, bijvoorbeeld het geven van bijles aan hun kind. Ook zijn er meer mensen met schulden, die 'maatjes' nodig hebben om daaruit te komen.

Ook de vluchtelingencrisis levert heel veel vragen om hulp op. Intussen is het aantal mensen die zich aanbieden circa 20 procent lager dan vorig jaar. In aanloop naar de zomer is er altijd wel een terugval te zien, maar het is nu erger dan anders. Alleen voor eenmalige klusjes stijgt het aantal vrijwilligers, maar in zich vastleggen hebben minder mensen trek. De afname kan ook met de hogere prijzen te maken hebben, waardoor mensen misschien meer werken. Ook vergrijzing eist mogelijk haar tol: wie al voor hulpbehoevende senioren zorgt, heeft ook weer minder tijd om ergens nog eens iets anders te gaan doen.

Meer uit Binnenland

Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

9 minuten geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

17 minuten geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

18 minuten geleden
Hoge Raad: veroordeling moordenaars advocaat Wiersum definitief

DEN HAAG (ANP) - De veroordeling van de twee mannen die advocaat Derk Wiersum hebben vermoord, is definitief. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelde Moreno B. (35) en Giërmo B. (40, geen familie) vorig jaar tot dertig jaar gevangenisstraf.

21 minuten geleden
Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

AMERSFOORT (ANP) - Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon in een bedrijfsverzamelgebouw, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.

56 minuten geleden
Aantal mensen in Ter Apel al een paar dagen boven de 2200

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2245 mensen overnacht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De afgelopen nachten verbleven meer dan 2200 mensen in het aanmeldcentrum, hoewel er een maximumaantal geldt van 2000. Maandag meldde het COA een bezetting van 2219 mensen, de nacht ervoor ging het om 2206 mensen.

1 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

1 uur geleden