
Tekort aan psychiaters bij NIFP vertraagt rechtspraak
UTRECHT (ANP) - Er is een tekort aan psychiaters en GZ-psychologen voor het opmaken van psychiatrische rapporten in strafzaken. Daardoor worden rechtszaken uitgesteld en blijven verdachten langer in voorarrest, want strafrechters hebben deze informatie nodig om te bepalen of een straf of maatregel nodig is. Dit zegt Michel Groothuizen, directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Dit instituut schakelt deze forensisch gedragsdeskundigen in.
Het instituut kampt niet alleen met te weinig rapporteurs, ook staat een deel van hen op het punt om met pensioen te gaan. Voor het instituut zijn zo’n 450 psychiaters en psychologen parttime inzetbaar. Zij maken maar zeven rapporten per jaar en kunnen de stroom aan rapportageverzoeken niet aan.
Om verdere verstopping van de strafketen te voorkomen, neemt het NIFP nu maatregelen. Zo liep er vorig jaar een proef bij de rechtbank Gelderland. Samen met het OM bekeek het NIFP alle zaken met een verzoek tot een pro-Justitia-rapport, of dit verzoek echt nodig was. Hieruit bleek dat een kwart hiervan ook zónder een dergelijk rapport kon worden afgedaan. De proef krijgt dit voorjaar een landelijk vervolg. Ook de zaken van de overige rechtbanken in Nederland worden dan strenger beoordeeld.
Kwaliteitseisen
Het NIFP spant zich ook extra in voor meer geld en het werven van nieuwe psychiaters en psychologen. Op dit moment is het lastig de forensisch gedragsdeskundigen aan boord te houden, omdat de kwaliteitseisen de laatste jaren zijn verzwaard. De onderzoeken vergen hierdoor meer uren en die worden niet uitbetaald. "De deskundigen kunnen elders meer geld verdienen en dat maakt de spoeling nog dunner", zegt Groothuizen.
Het tekort aan psychiaters bij het NIFP is een serieus probleem, blijkt uit reacties in de rechtszalen in Nederland. Onlangs opperde de officier van justitie in de zaak van een 29-jarige man die betrokken zou zijn bij de dood van een Rotterdamse tiener, onderzoek te laten doen door deskundigen die niet zijn geregistreerd bij het Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen (NRGD). Groothuizen vindt dit een slecht plan. "Voor de verdachte hangt veel van zo'n onderzoek af, alsook voor de samenleving. Het gaat hier over mensen die mogelijk gevaarlijk zijn en behandeld moeten worden. Hier mag niet te lichtzinnig over worden gedacht", zegt Groothuizen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
1 dag geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden