Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tekort aan kolen Duitse energiecentrales door lage waterstanden

Tekort aan kolen Duitse energiecentrales door lage waterstanden

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse energieproducenten waarschuwen voor een lagere productie nu het lage waterpeil in de Rijn en andere rivieren de levering van steenkool in de weg zit. Daardoor loopt ook de bevoorrading voor de wintermaanden, als de inzet van de kolencentrales nog meer nodig is, vertraging op.

In een poging om minder afhankelijk te worden van Russisch gas neemt Duitsland kolencentrales die eigenlijk uitgefaseerd waren weer in gebruik. Daarmee wil het land de druk op de aardgasvoorraden verminderen. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn de leveringen van Russisch gas hoogst onzeker geworden.

Centrales van de nutsbedrijven EnBW en Trianel lieten al weten problemen te hebben met de toevoer. De Lünen-centrale van Trianel met een capaciteit van 750 megawatt stopte de productie al noodgedwongen. Doorgaans worden de kolen vanuit Rotterdam naar Duitsland verscheept. Nu worden ook vrachtwagens ingezet.

EnBW zei dat de centrale in Heilbronn aan de rivier de Neckar, een zijrivier van de Rijn, geraakt wordt door de tekorten. Hier worden ook treinen ingezet om de aanvoer van kolen op gang te houden.

Meer uit Financieel

Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

13 minuten geleden
KPN: veel phishingpogingen bij bedrijven, risico's onderschat

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal pogingen tot phishing bij Nederlandse bedrijven is op weekbasis bijna vertienvoudigd in vergelijking met een jaar eerder. Dat zegt telecomaanbieder KPN op basis van eigen cijfers. Cybercriminelen proberen door phishing persoonlijke, financiële of inloggegevens te verkrijgen.

54 minuten geleden
Oliekartel OPEC verdedigt zich tegen kritiek IEA op oliesector

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verdedigt zich tegen kritiek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat te weinig wordt gedaan door de olie-industrie om klimaatverandering aan te pakken. Het IEA heeft onder meer gezegd dat gestopt moet worden met fossiele investeringen en dat oliebedrijven veroorzakers van de klimaatproblemen zijn.

1 uur geleden
Nederlandse ontwikkelingsbank begint fonds voor klimaatprojecten

LONDEN (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een fonds opgericht van 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor klimaatprojecten en ongelijkheidsbestrijding in ontwikkelingslanden. Het geld is grotendeels afkomstig van een pensioenfonds en verzekeringsmaatschappij, partijen die zulke investeringen meestal zouden laten liggen. Het fonds steunt projecten in armere landen die over het algemeen risicovoller zijn, maar die juist leningen nodig hebben om te kunnen slagen. Met een nieuw soort constructie van FMO en filantropische stichting MacArthur zijn de geldschieters nu wel bereid hier geld in te stoppen.

1 uur geleden
Marel zakt op Damrak na afwijzen overnamevoorstel

AMSTERDAM (ANP) - Marel behoorde dinsdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders. Het aandeel werd 2,5 procent lager gezet.

1 uur geleden
Marel verwerpt overnamevoorstel van John Bean Technologies

AMSTERDAM (ANP) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders.

2 uur geleden
Vliegmaatschappij easyJet boekt hoge winst dankzij sterke vraag

LUTON (ANP/AFP) - De Britse budgetvliegmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een forse winst neergezet. Het bedrijf profiteerde volop van de grote vraag naar vliegreizen in Europa dankzij het sterke herstel van de luchtvaart van de coronapandemie.

2 uur geleden