
Tekort aan IT'ers dreigt voor veel bedrijven ook tijdens crisis
NIEUWEGEIN (ANP) - Een tekort aan IT'ers dreigt ook tijdens de coronacrisis voor liefst een kwart van Nederlandse bedrijven. Dat komt naar voren uit een onderzoek van detacheerder De Staffing Groep onder ruim 1100 verantwoordelijken voor personeelszaken bij verschillende ondernemingen. Met name grote bedrijven van meer dan vijfhonderd medewerkers krijgen hun IT-vacatures momenteel moeilijk vervuld.
In mei noemde liefst 27 procent van alle ondervraagden een tekort aan geschikte IT-medewerkers een ernstige bedreiging voor de toekomst van hun organisatie. Dat is een vergelijkbaar niveau als voor de coronacrisis in december vorig jaar. Wel is het type IT-werk, waar bedrijven naar op zoek zijn, veranderd door de crisis. Directeur Wessel van Alphen van De Staffing Groep, die ook IT-personeel detacheert, merkt dat er momenteel meer aanvragen binnenkomen voor operationele opdrachten. Tegelijkertijd neemt de vraag naar strategische opdrachten voor de lange termijn af.
Verantwoordelijken voor het personeel hechten sinds de virusuitbraak nog meer belang aan het vinden van bekwame IT'ers voor hun organisatie. Dat percentage steeg in de afgelopen maanden van 61 naar 64 procent. Van Alphen benadrukt dat onze levens zich in toenemende mate online afspelen. "De uitbraak van het coronavirus heeft dat alleen maar bespoedigd", aldus de directeur. Door de coronacrisis werken veel Nederlanders noodgedwongen vanuit huis, een goed functionerende IT-infrastructuur is daarbij van levensbelang.
Ook IT'ers zelf worden steeds bewuster van hun eigen waarde op de arbeidsmarkt. Meer dan een derde van de ondervraagden merkt dat sollicitanten voor IT-functies tegenwoordig hogere eisen durven te stellen dan twee jaar terug. Dat is vooral het geval bij Nederlandse sollicitanten. Voor een kwart van de ondervraagden was dat aanleiding om ook over de grens te zoeken naar geschikt personeel.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
10 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.
13 uur geledenANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.
14 uur geleden