Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Tekort aan geschikte monteurs om auto's te repareren dreigt'

'Tekort aan geschikte monteurs om auto's te repareren dreigt'

BREUKELEN (ANP) - Steeds meer auto’s zijn voorzien van geavanceerde software voor rijhulpsystemen, maar er zijn nog maar weinig monteurs en specialisten die deze systemen na bijvoorbeeld een aanrijding goed kunnen repareren. Daarvoor waarschuwt de AutoTech Aliantie, waarbij grote bedrijven als Van Mossel Autoschade, Stern en de Louwman Dealer Group zijn aangesloten.

Denk aan de achteruitrijcamera, parkeersensoren en vermoeidheidsherkenning. Door dat soort foefjes worden auto's steeds complexer, legt Arno van der Steen uit. Hij is projectleider bij het lectoraat Automotive Research aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en als adviseur betrokken bij de AutoTech Alliantie.

In 2025 rijden er volgens hem waarschijnlijk 2,5 miljoen auto’s rond met zogenoemde ADAS (Advanced Driver Assistance System). In 2030 zijn dat er naar verwachting al 4,6 miljoen. "We hebben tegen die tijd zo’n 1000 extra schadeherstellers nodig om voertuigen met deze systemen te kunnen repareren, zodat bestuurders weer veilig de weg op kunnen. Er zijn er nu zo’n negentig opgeleid. Als we nu niet in actie komen, lopen we deze achterstand nooit meer in. Dat leidt tot onveilige situaties", aldus Van der Steen.

Hij pleit ervoor dat de branche meer inzet op het rekruteren van geschikt technisch personeel. Ook vindt hij dat verzekeraars goed moeten kijken naar welke garagebedrijven ze verzekerden met schade toesturen. Consumenten zullen waarschijnlijk te maken gaan met hogere verzekeringspremiers, voorziet de deskundige daarnaast. "Het vervangen van een ouderwetse bumper is simpel en goedkoop. Het vervangen van een bumper met allerlei sensoren is lastiger en daarmee duurder. Dit zal ergens betaald moeten worden."

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

42 minuten geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

1 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

1 uur geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

1 uur geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

1 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

2 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

3 uur geleden