
'Tekort aan geschikte monteurs om auto's te repareren dreigt'
BREUKELEN (ANP) - Steeds meer auto’s zijn voorzien van geavanceerde software voor rijhulpsystemen, maar er zijn nog maar weinig monteurs en specialisten die deze systemen na bijvoorbeeld een aanrijding goed kunnen repareren. Daarvoor waarschuwt de AutoTech Aliantie, waarbij grote bedrijven als Van Mossel Autoschade, Stern en de Louwman Dealer Group zijn aangesloten.
Denk aan de achteruitrijcamera, parkeersensoren en vermoeidheidsherkenning. Door dat soort foefjes worden auto's steeds complexer, legt Arno van der Steen uit. Hij is projectleider bij het lectoraat Automotive Research aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en als adviseur betrokken bij de AutoTech Alliantie.
In 2025 rijden er volgens hem waarschijnlijk 2,5 miljoen auto’s rond met zogenoemde ADAS (Advanced Driver Assistance System). In 2030 zijn dat er naar verwachting al 4,6 miljoen. "We hebben tegen die tijd zo’n 1000 extra schadeherstellers nodig om voertuigen met deze systemen te kunnen repareren, zodat bestuurders weer veilig de weg op kunnen. Er zijn er nu zo’n negentig opgeleid. Als we nu niet in actie komen, lopen we deze achterstand nooit meer in. Dat leidt tot onveilige situaties", aldus Van der Steen.
Hij pleit ervoor dat de branche meer inzet op het rekruteren van geschikt technisch personeel. Ook vindt hij dat verzekeraars goed moeten kijken naar welke garagebedrijven ze verzekerden met schade toesturen. Consumenten zullen waarschijnlijk te maken gaan met hogere verzekeringspremiers, voorziet de deskundige daarnaast. "Het vervangen van een ouderwetse bumper is simpel en goedkoop. Het vervangen van een bumper met allerlei sensoren is lastiger en daarmee duurder. Dit zal ergens betaald moeten worden."
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
6 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
8 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
11 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
1 dag geleden