Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tekort aan geneesmiddelen nog nooit zo groot volgens apothekers

Tekort aan geneesmiddelen nog nooit zo groot volgens apothekers

DEN HAAG (ANP) - Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland was het afgelopen jaar groter dan ooit, meldt apothekersorganisatie KNMP. Zo'n 5 miljoen medicijngebruikers in ons land hebben volgens de organisatie de gevolgen van tekorten ondervonden in 2023. Hoewel in de loop van het jaar al duidelijk was dat de tekorten opliepen, noemt voorzitter Aris Prins het "aantallen waar je van schrikt".

"Voor de patiënt is het niet langer een vanzelfsprekendheid dat de gewenste medicatie beschikbaar is", stelt Prins in een verklaring. "Dat is een trieste constatering."

KNMP Farmanco, dat de cijfers het hele jaar door bijhoudt, registreerde vorig jaar 2292 tekorten. Dat is een veel hoger aantal dan een jaar eerder: toen telden de apothekers 1514 tekorten.

Oorzaken

Gemiddeld hield een tekort in het afgelopen jaar 107 dagen aan, tegen gemiddeld 91 dagen in 2022. De oorzaak is meestal gelegen in problemen bij de fabrikanten, zowel met de productie als met de distributie als met de kwaliteit. "Ook zijn er economische redenen aan de orde", vervolgt de KNMP. "Nederland is door de lage prijzen en het beperkte inwoneraantal voor fabrikanten geen aantrekkelijk afzetgebied."

Veel verschillende groepen patiënten moesten het afgelopen jaar ineens een ander middel gaan gebruiken dan normaal, doordat tekorten waren ontstaan. Bijvoorbeeld mensen die tegen angst, spanningen en slapeloosheid diazepam of temazepam gebruikten. Zulke gedwongen medicatiewisselingen "geven veel onrust", klinkt het.

Antibiotica

Ook diverse soorten antibiotica waren afgelopen jaar niet voldoende beschikbaar. Dat is dit jaar nog steeds zo. Het maakt infecties "lastig te bestrijden", waarschuwt de KNMP.

Zelfs medicijnen die op een 'rode lijst' staan, van middelen die in principe niet gewisseld mogen worden, blijken in de praktijk niet altijd leverbaar. Dat noemt Prins "zeer te betreuren".

Afhankelijk

De apothekers stellen uiteenlopende oplossingen voor om de tekorten te verminderen. Ze vinden dat Nederland en Europa te afhankelijk zijn geworden van "verre landen". Productie van medicijnen zou dus dichter bij huis moeten gebeuren.

Daarnaast wil de KNMP dat het medicatiebeleid van zorgverzekeraars wordt aangepast. De organisatie doelt vooral op het zogeheten preferentiebeleid, waarin wordt bepaald welk medicijn bij bepaalde aandoeningen de voorkeur heeft. Vergelijkbare medicijnen worden dan alleen vergoed als dat volgens de arts medisch noodzakelijk is. Volgens de KNMP is het beter om hier "de markt meer ruimte te geven".

Meer uit Gezond

Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

1 dag geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

2 dagen geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

4 dagen geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

5 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

6 dagen geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

6 dagen geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden