Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Tekort aan dialoog is funest voor vertrouwen in coronabeleid'

'Tekort aan dialoog is funest voor vertrouwen in coronabeleid'

CORONAVIRUSAMSTERDAM (ANP) - De huidige lockdown tegen het coronavirus had voorkomen kunnen worden als de overheid eerder in actie was gekomen en meer had ingezet op bewustwording. Dat zegt epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe in De Telegraaf. Volgens Baidjoe staat het draagvlak voor het coronabeleid onder druk, mede doordat burgers en deskundigen amper met elkaar in gesprek gaan.

"Stelregel in mijn vakgebied als het gaat om uitbraken van ziektes, is: vroege detectie en vroege actie", stelt Baidjoe. "Elk uitstel betekent escalatie. Dat is ook het kwalijke van sturen op het aantal ic-bedden, zoals het kabinet doet, waardoor je per definitie twee weken achter de feiten aan loopt. Je wekt er ook de illusie mee dat je kunt ingrijpen in het traject dat aan ziekenhuisopname vooraf gaat zodra dit nodig is. Maar dat is niet zo, want dan gaat het om gedrag en gedrag laat zich niet makkelijk sturen."

Baidjoe was als deskundige betrokken bij de bestrijding van de ebola-uitbraak in West-Afrika. Een van de lessen die daar volgens hem uit te trekken is voor de coronacrisis, is toenadering zoeken tot de bevolking. "Je moet de mensen niet alleen zien als lijdend voorwerp van de crisis, maar hen zoveel mogelijk betrekken bij de oplossingen. Alles draait om hun welwillendheid en vertrouwen. Haal mensen uit de gemeenschap en train die. Toen we in Nederland het bron- en contactonderzoek wilden opschalen bleven we maar kijken naar het publieke gezondheidssysteem, terwijl in landen als Duitsland, Australië en Canada allang mensen uit de gemeenschap werden gerekruteerd."

De epidemioloog mist heldere communicatie over de virusaanpak vanuit de overheid en de betrokken experts. Ook is er volgens Baidjoe te weinig sprake van dialoog tussen burgers en deskundigen. "Ik heb het bij elkaar brengen van professionals en samenleving enorm gemist. In Nederland praten deskundigen teveel via de talkshows en via de media over anderen en te weinig met elkaar en met het publiek. Toen VWS enkele expert-tafels organiseerde bleken er enorm veel raakvlakken te bestaan in onze manier van denken."

Meer uit Binnenland

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

43 minuten geleden
Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

GRONINGEN (ANP) - Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

2 uur geleden
Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

2 uur geleden
Tweede grote crisisnoodopvang bij Nijmegen, 800 plaatsen

HEUMEN (ANP) - De Gelderse gemeente Heumen bouwt in het dorp Malden een crisisnoodopvanglocatie voor maximaal achthonderd vluchtelingen, onder wie vijftig alleenreizende minderjarigen. De paviljoens en woonunits komen op de grens met Nijmegen te staan en dicht in de buurt van de grote opvanglocatie die Nijmegen realiseert voor maximaal 1200 asielzoekers. De noodopvang in Malden moet begin mei klaar zijn, die in Nijmegen is naar verwachting vanaf half april in gebruik.

5 uur geleden
In hoger beroep strafeisen tot negen jaar voor Endstra-moord

AMSTERDAM (ANP) - Voor hun vermeende aandeel in de moord op vastgoedbaas Willem Endstra en het ernstig verwonden van een van zijn zakenrelaties bijna negentien jaar geleden zijn vrijdag tegen drie verdachten in hoger beroep gevangenisstraffen van acht en negen jaar geëist. Voor het gerechtshof in Amsterdam spraken de aanklagers van een "professioneel voorbereide en koelbloedig uitgevoerde aanslag".

5 uur geleden
Vier weken celstraf voor shovelchauffeur die afzetting vernielde

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank heeft Johan R., de bestuurder van een shovel tijdens een boerenprotest in Den Haag, vrijdagmiddag veroordeeld tot vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, met aftrek van zijn voorarrest. Dat betekent dat R. niet meer de cel in hoeft. R werd veroordeeld voor vernieling, verzet bij zijn aanhouding en mishandeling van agenten bij het protest in het Zuiderpark op 11 maart. "Het feit dat het zo uit de hand is gelopen is aan u te wijten", volgens de rechter.

5 uur geleden
Verdachte fataal ongeval A59 blijft vast, reed volgens OM te hard

BREDA (ANP) - De 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris, waar hij werd voorgeleid op verdenking van doodslag, vrijdag besloten. Bij het ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en hun vader en moeder van 46 jaar oud.

5 uur geleden