Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tekort aan diabetesmedicijn dat online rondgaat als afslankmiddel

Tekort aan diabetesmedicijn dat online rondgaat als afslankmiddel

UTRECHT (ANP) - Wereldwijd is er een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic en dat zal nog de rest van het jaar aanhouden, zo schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het tekort is ontstaan omdat de vraag naar het medicijn snel gestegen is. Het medicijn wordt ook wel gebruikt als afslankmiddel en gaat als zodanig ook rond op sociale media.

Voorzitter van het CBG Ton de Boer: "Op sociale media wordt de laatste tijd veel geschreven over afvallen met Ozempic. Onder meer beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk vertellen daarover." Op TikTok zijn bijvoorbeeld filmpjes te vinden over het middel onder de hashtag #myozempicjourney.

Of het tekort samenhangt met het gebruik van Ozempic om af te vallen is volgens het CBG niet duidelijk. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft eind 2022 de beschikbaarheid van het middel in kaart gebracht. "Daaruit bleek dat in sommige landen in Europa veel Ozempic verkocht wordt zonder vergoeding door de verzekeraar", schrijft het CBG. Dit wijst mogelijk op zogenoemd "off-label" gebruik van het middel. Off-label wil zeggen dat een geneesmiddel gebruikt wordt voor iets anders dan waar het voor bedoeld is.

Gevaarlijk

Het kan gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes als zij Ozempic niet kunnen krijgen, zegt het CBG. Zo kunnen ze last krijgen van een ontregelde suikerspiegel. Zoiets wordt een hypo of een hyper genoemd. Dat kan schadelijk zijn voor het lichaam. In Nederland gebruiken volgens het college zo'n 40.000 mensen met diabetes Ozempic. Overstappen naar een ander geneesmiddel is volgens het CBG "niet wenselijk".

Ozempic wordt toegediend met een injectie. Bijwerkingencentrum Lareb legt uit dat het middel de bloedsuikerspiegel verlaagt en het hongergevoel remt. Bijwerkingen kunnen variëren van misselijkheid, braken, diarree en vermoeidheid tot het ontstaan van galstenen, nierfalen of een ernstige allergische reactie. Het CBG waarschuwt mensen om Ozempic nooit zonder toezicht van een arts te gebruiken.

Meer uit Gezond

Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

15 uur geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

1 dag geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

1 dag geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

4 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

4 dagen geleden
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

5 dagen geleden
Kant-en-klaarmaaltijden vaak ongezonder dan beweerd

DEN HAAG (ANP) - Veel kant-en-klaarmaaltijden van onlineaanbieders blijken ongezonder dan beweerd. Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond onderzocht 224 bezorgmaaltijden van vijftien verschillende onlinediensten. Daarvan bleken er maar acht een gezonde maaltijd te zijn volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

5 dagen geleden