Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tekeningen Fiep Westendorp gebruikt in nieuw boek

Tekeningen Fiep Westendorp gebruikt in nieuw boek

AMSTERDAM (ANP) - De tekeningen van kunstenares Fiep Westendorp zijn voor het eerst in lange tijd weer in een nieuw boek te zien. Haar illustraties worden gebruikt in de gedichtenbundel Word maar beter van schrijver en acteur Mark Haayema. Het is een bundeling van de teksten die de 35-jarige Haayema schreef in het ziekenhuis toen hij chemotherapie kreeg vanwege lymfeklierkanker.

De nazaten van Westendorp, die haar werk beheren en bewaken, gaven bij hoge uitzondering toestemming om tekeningen van de in 2004 overleden kunstenares te gebruiken. Sinds haar dood verschenen er wel boeken met oud werk van Westendorp, maar deze werden allemaal geïnitieerd door de erven zelf.

"Het werk van Fiep is nog altijd volop in de aandacht", stelt een woordvoerder van de Fiep Foundation. "Het is echter uitzonderlijk dat we samenwerken met een nieuwe schrijver; dat doen we maar zelden. Mark hebben we leren kennen omdat hij een theatervoorstelling maakte van Pluk van de Petteflet en het klikte heel goed. Hij heeft een zeldzame manier van denken die goed past bij de tekeningen van Fiep."

De opbrengsten van de gedichtenbundel, die onlangs verscheen, gaan naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Haayema speelde onder meer in Sesamstraat, Woezel & Pip en Ja Zuster Nee Zuster. Hij schreef al diverse boeken voor kinderen, zoals Johannes de Parkiet, Joep! en Muk, en was ook verantwoordelijk voor diverse liedjes voor Kinderen voor Kinderen.

Fiep Westendorp geldt als een van de bekendste Nederlandse tekenaars van de afgelopen eeuw. Zij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en verzorgde de tekeningen in de boeken van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Floddertje. Ook werkte zij veel samen met Mies Bouhuys, voor wie ze boeken over de poezen Pom & Pim illustreerde.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

3 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

7 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

8 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

9 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

11 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

13 uur geleden