Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tegenvallende economische data drukken sentiment beurzen China

Tegenvallende economische data drukken sentiment beurzen China

SHANGHAI (ANP) - De beurzen in China en Shenzhen stonden maandag op verlies. Beleggers verwerkten tegenvallende cijfers over de Chinese economie, die weer het gevolg zijn van de Chinese corona-aanpak waarbij tientallen steden op slot gingen. Dat zorgde ervoor dat consumenten duidelijk minder uitgaven, de industriële productie lager uitviel en de werkloosheid toenam. Ook wogen beleggers de plannen om miljoenenstad Shanghai nog voor de zomer weer heropend te hebben. Daarbij wordt het starters op de huizenmarkt in China makkelijker gemaakt een woning te kopen.

De beursgraadmeters in Shanghai en Shenzhen verloren tussentijds tot 0,3 procent, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,2 procent hoger koerste. Volgens het Chinese statistiekbureau namen de winkelverkopen in april met dik 11 procent af in vergelijking met een jaar eerder. Verder daalde de industriële productie met bijna 3 procent op jaarbasis, waar door kenners door de bank genomen op een kleine groei werd gerekend. China verwerkte in april, in lijn met de gedaalde activiteiten, ook 11 procent minder ruwe olie. De werkloosheid steeg van 5,8 naar 6,1 procent.

Ook de Nikkei-index in Japan had te lijden onder de tegenvallende cijfers uit China. De beurs in Tokio zag gedurende de sessie een groot deel van zijn eerdere winst verdampen. Bij de slotbel stond nog wel een plus van 0,5 procent op de borden. Autoproducent Mazda won nog eens bijna 6 procent waarmee het de stijgende lijn doorzette. Op vrijdag won het aandeel ook al waarde na publicatie van de cijfers. Branchegenoot Honda (min 4,4 procent) werd door beleggers lager gezet. Dat kwam vooral door tegenvallende vooruitzichten voor de verkopen die het vrijdag nabeurs bekendmaakte.

De Kospi in Seoul bleef tijdens de sessie min of meer vlak. In Australië won de All Ordinaries 0,3 procent.

Meer uit Financieel

Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

1 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

1 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

1 uur geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

21 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 dag geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden