Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tegenstanders verplichte coronapas EU-parlement krijgen ongelijk

Tegenstanders verplichte coronapas EU-parlement krijgen ongelijk

LUXEMBURG (ANP) - Het Europees Parlement mag van zijn leden vragen een coronabewijs te laten zien om binnen te mogen. Europarlementariërs van JA21, SGP en enkele medestanders maakten tegen die regel bezwaar, maar hebben ongelijk gekregen van de Europese rechter.

Het parlement maakt zijn eigen regels en wilde vorig najaar met de pasplicht zijn bezoekers beschermen tegen besmetting, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. De privacy en andere rechten van de Europarlementariërs zijn volgens de rechtbank in Luxemburg ook niet geschonden. Omdat het coronavirus indertijd flink om zich heen greep waren maatregelen nodig en gepast, oordeelt het Gerecht. En een bruikbaar alternatief was er niet.

Zo'n verplichting moet wel op gezette tijden tegen het licht worden gehouden, stelt het Gerecht. Nu de "uitzonderlijke omstandigheden" weer voorbij zijn, moet het ook uit zijn met de pasplicht. Die geldt inmiddels ook niet meer, al vraagt het parlement iedereen nog wel om een mondkapje te dragen.

Het Europees Parlement volgde de coronamaatregelen steevast zeer nauwgezet of deed er liefst nog een schepje bovenop. Dat wekte ook wrevel. Europarlementariërs als Rob Roos van JA21 klaagden over ondemocratische beperkingen en vaccinatiedwang.

Meer uit Buitenland

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

30 minuten geleden
Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

1 uur geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

4 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

6 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

6 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

7 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

7 uur geleden