Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tegenstanders van president Wit-Rusland voor de rechter

Tegenstanders van president Wit-Rusland voor de rechter

WIT-RUSLAND (ANP/RTR) - Twee vooraanstaande leden van de oppositie tegen de Wit-Russische president Loekasjenko hebben 10 dagen dagen cel gekregen. Ze zijn dinsdag op verschillende plaatsen voor de rechter verschenen. Olga Kolvakova en Serhei Dileuski werden maandag opgepakt. Ze zitten in de Coördinatieraad van de oppositie. Dileuski kreeg de straf wegens het niet opvolgen van instructies van de overheid. De reden dat Kolvakova de cel in moet, is niet duidelijk.

Kolvakova is de voornaamste medewerkster van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja en nog werkzaam in Wit-Rusland en Dileuski leidde stakingen in de Minsk Tractor Fabriek. In dergelijke staatsbedrijven was er vaak tijdens het 26-jarige bewind van Loekasjenko veel steun voor de leider. Leiders van de oppositie worden ervan beschuldigd een poging te hebben gedaan op onwettige wijze de macht te grijpen.

De meeste leiders van de oppositie zijn gevangengezet of gevlucht. Tichanovskaja is naar Litouwen uitgeweken. Ze betoogt daar vrijwel dagelijks dat de Wit-Russen genoeg van Loekasjenko hebben en dat er nieuwe en eerlijke verkiezingen moeten komen.

Loekasjenko stelt dat hij twee weken geleden de presidentsverkiezingen met 80 procent van de stemmen heeft gewonnen en dat er geen nieuwe verkiezingen nodig zijn. In heel het land blijven talrijke mensen betogen tegen Loekasjenko. Dinsdag wordt er naar verwachting door veel leraren geprotesteerd. Tichanovskja heeft opgeroepen tot een grote manifestatie op dinsdagavond omdat 25 augustus de onafhankelijkheidsdag is.

Meer uit Buitenland

Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

1 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

3 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

3 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

4 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

6 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

6 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

8 uur geleden