Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tegenstanders Netanyahu vormen Israëlische regering zonder hem

Tegenstanders Netanyahu vormen Israëlische regering zonder hem

JERUZALEM (ANP/DPA) - Na twaalf jaar komt in Israël het einde in zicht van het premierschap Benjamin Netanyahu. Zijn politieke tegenstanders slaagden er woensdag na marathonoverleg in zonder zijn Likud-partij een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Die moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement, de Knesset.

Het akkoord werd bekendgemaakt door de Toekomstpartij van oppositieleider Yair Lapid. Die heeft president Reuven Rivlin ervan op de hoogte gebracht "dat hij erin is geslaagd een regering te vormen".

De beoogde coalitie bestaat uit uiteenlopende partijen, inclusief Ra’am, die zich inzet voor Arabische Israëliërs. Met een minimale meerderheid in het parlement, de Knesset, zou het wel eens moeilijk kunnen worden slagvaardig beleid te voeren.

Goedkeuring

De partijen hadden tot een minuut voor middernacht om een verbond te sluiten. De Knesset moet er in principe binnen zeven dagen goedkeuring aan geven met een gewone meerderheid van de stemmen, waarna de beëdiging half juni een feit kan zijn. President Rivlin riep het parlement op zo snel mogelijk een vertrouwensstemming te houden.

Het was verre van zeker of het de gematigde Lapid zou lukken een coalitie te smeden. De ultrarechtse nationalist Naftali Bennett van de partij Yamina begint als regeringsleider en wordt twee jaar later opgevolgd door Lapid, die als minister van Buitenlandse Zaken begint.

Rechtszaken

Voor Netanyahu, die is verwikkeld in rechtszaken over corruptie, is het premierschap na twaalf jaar voorbij. De 71-jarige politicus leidde in de jaren 90 ook al drie jaar een regering. Zijn Likud-partij werd wel de grootste bij de verkiezingen van maart, maar kon dit keer geen meerderheid vinden voor een nieuw kabinet.

De Toekomstpartij van Lapid, een voormalige televisiepresentator en ex-minister van Financiën in een regering onder Netanyahu, werd tweede. Vooral de verwerping van de rechtse Netanyahu is wat de zeven kleine partijtjes die de Toekomstpartij vormen verenigt.

De partij van de beoogde nieuwe premier is de enige in het bonte verbond die zich voor kolonisten in bezet gebied inzet. De meeste andere coalitiegenoten steunen de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Meer uit Buitenland

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

1 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

2 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

3 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

4 uur geleden
Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

6 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

7 uur geleden
Duitsland onderzoekt machtspositie Microsoft

BONN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.

7 uur geleden