Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tegenstanders Netanyahu vormen Israëlische regering zonder hem

Tegenstanders Netanyahu vormen Israëlische regering zonder hem

JERUZALEM (ANP/DPA) - Na twaalf jaar komt in Israël het einde in zicht van het premierschap Benjamin Netanyahu. Zijn politieke tegenstanders slaagden er woensdag na marathonoverleg in zonder zijn Likud-partij een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Die moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement, de Knesset.

Het akkoord werd bekendgemaakt door de Toekomstpartij van oppositieleider Yair Lapid. Die heeft president Reuven Rivlin ervan op de hoogte gebracht "dat hij erin is geslaagd een regering te vormen".

De beoogde coalitie bestaat uit uiteenlopende partijen, inclusief Ra’am, die zich inzet voor Arabische Israëliërs. Met een minimale meerderheid in het parlement, de Knesset, zou het wel eens moeilijk kunnen worden slagvaardig beleid te voeren.

Goedkeuring

De partijen hadden tot een minuut voor middernacht om een verbond te sluiten. De Knesset moet er in principe binnen zeven dagen goedkeuring aan geven met een gewone meerderheid van de stemmen, waarna de beëdiging half juni een feit kan zijn. President Rivlin riep het parlement op zo snel mogelijk een vertrouwensstemming te houden.

Het was verre van zeker of het de gematigde Lapid zou lukken een coalitie te smeden. De ultrarechtse nationalist Naftali Bennett van de partij Yamina begint als regeringsleider en wordt twee jaar later opgevolgd door Lapid, die als minister van Buitenlandse Zaken begint.

Rechtszaken

Voor Netanyahu, die is verwikkeld in rechtszaken over corruptie, is het premierschap na twaalf jaar voorbij. De 71-jarige politicus leidde in de jaren 90 ook al drie jaar een regering. Zijn Likud-partij werd wel de grootste bij de verkiezingen van maart, maar kon dit keer geen meerderheid vinden voor een nieuw kabinet.

De Toekomstpartij van Lapid, een voormalige televisiepresentator en ex-minister van Financiën in een regering onder Netanyahu, werd tweede. Vooral de verwerping van de rechtse Netanyahu is wat de zeven kleine partijtjes die de Toekomstpartij vormen verenigt.

De partij van de beoogde nieuwe premier is de enige in het bonte verbond die zich voor kolonisten in bezet gebied inzet. De meeste andere coalitiegenoten steunen de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Meer uit Buitenland

Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

3 uur geleden
Moslims beginnen aan jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka

MEKKA (ANP) - Moslims beginnen in Saudi-Arabië aan de hadj. De pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka duurt tot en met woensdag en gaat ook dit jaar gepaard met hitte. De Saudische autoriteiten houden rekening met gemiddelde temperaturen tot wel 48 graden.

5 uur geleden
Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

8 uur geleden
Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

9 uur geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

10 uur geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

10 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

10 uur geleden