
Techvoorvechter Constantijn hekelt Nederlandse regeldrang rond AI
ZAANDAM (ANP) - Prins Constantijn hekelt de regeldrang vanuit het kabinet op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De voorman van Techleap.nl, een gesubsidieerde organisatie voor techstart-ups, kijkt onder meer naar de Verenigde Staten en Engeland en ziet dat daar veel meer mogelijk is binnen de sector. Daardoor zijn zij ook al verder op AI-gebied, zegt de speciaal gezant op techconferentie The Next Web.
"Onze staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) is eerder bijvoorbeeld alleen maar negatief geweest over AI", meent Constantijn. "Je kunt de technologie hier wel wegreguleren, maar dan slaat die Nederland wel over en dan heb je geen enkele controle. En met dit beleid vinden we het dan ook nog raar dat de Verenigde Staten alle grote platformen hebben", stelt de prins met gevoel voor ironie. "We praten hier alleen maar over de gevarenkant van AI."
Constantijn liet zich verder niet uit over de woensdag aangekondigde Europese wetgeving om ChatGPT en andere vormen van AI te reguleren. Van Huffelen zei woensdag in een reactie "trots" te zijn dat het Europees Parlement als eerste ter wereld regels had aangenomen om AI te reguleren, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.
Constantijn over Europese voortgang
De VS en het Verenigd Koninkrijk mogen dan misschien voorlopen op technologisch gebied, Constantijn ziet dat ook bepaalde landen in de Europese Unie succesvol zijn, zoals Estland en Zweden. Nederland doet het volgens hem niet slecht, maar start-ups ontwikkelen zich hier maar heel sporadisch verder tot grotere ondernemingen.
Constantijn ziet in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld een premier die zich mengt in discussies over tech. "Dat is heel belangrijk. Dat is de wereld waar burgers en bedrijven in leven. Onze overheid is daar nog te weinig. Dat is ook niet zo makkelijk, kijk maar naar het profiel van onze politici. Er zijn er maar heel weinig die echt kennis van AI hebben. In Engeland is tech al veel meer ingebed."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.
56 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn geen "obstakels" meer bij het afronden van een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit heeft de Britse premier Keir Starmer vrijdag gezegd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De spanningen in het Midden-Oosten zullen ook te voelen zijn in de portemonnee van autorijders. Na de aanval van Israël op Iran steeg de prijs voor olie op de wereldmarkt. De angst dat door conflicten in de regio de toevoer van olie vermindert, zorgt voor hogere olieprijzen, waardoor ook de benzineprijzen stijgen.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten rekening blijven houden met overlast door cao-acties. FNV wil na de uitnodiging van NS om weer te praten over een nieuwe cao wel in gesprek met de spoorvervoerder. Maar vooralsnog blijft de vakbond stakingen organiseren, omdat het nieuwe bod van NS in de ogen van FNV onvoldoende is.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is vrijdag aanzienlijk lager gesloten. In de nacht van donderdag op vrijdag viel Israël Iran aan. De aanvallen hebben de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten vergroot. De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 922,62 punten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na treinreizigers krijgen mogelijk ook passagiers van luchtvaartmaatschappij KLM te maken met verstoringen door stakingen. Vakbond FNV zegt op een nog onbekende datum een staking van 24 uur te organiseren bij grondpersoneel van KLM.
5 uur geleden