Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techsector stijgt op groen Wall Street

Techsector stijgt op groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - Op de aandelenbeurzen in New York was de techsector maandag de grote aanjager. Beleggers gingen op koopjesjacht nu de Federal Reserve niet al op heel korte termijn het afbouwen van de coronasteunpakketten aan gaat kondigen. Verder gaat de aandacht uit naar orkaan Ida die over New Orleans trok en daar voor veel schade zorgde.

Fed-president Jerome Powell kondigde vrijdag aan dat de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten nog dit jaar kan gaan beginnen met het afbouwen van de opkoop van staats- en bedrijfsobligaties waarmee de Fed de economie ondersteunde tijdens de coronacrisis. Zijn bewoordingen waren echter voorzichtiger dan waar beleggers rekening mee hadden gehouden en zij zien nog geen aankondiging tijdens de eerstvolgende beleidsvergadering.

Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon, Google-moeder Alphabet en Tesla werden tot 1,7 procent hoger gezet. Daarmee trokken ze de markt omhoog. Zo stond de technologiebeurs Nasdaq na enkele minuten handel 0,4 procent hoger op 15.189 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 0,2 procent hoger gezet op 4516 punten. De Dow-Jonesindex was vrijwel onveranderd op 35.442 punten.

Ida

Vanwege orkaan Ida was er ook de nodige aandacht voor de oliesector. Een deel van de olie-industrie in de Golf van Mexico is vanwege Ida stilgelegd. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,1 procent omlaag tot 68,68 dollar. Termijncontracten voor benzine stegen wel met meer dan 2 procent. Een vat Brentolie werd iets meer waard op 72,73 dollar.

Biotechnologiebedrijf Moderna daalde ruim 4 procent. In Japan werden meer besmette doses van het coronavaccin Spikevax aangetroffen. Mogelijk zijn er 1 miljoen doses besmet. Van twee mensen wordt vermoed dat ze door de besmette vaccins zijn overleden.

Affirm

Affirm steeg 40 procent nadat het een samenwerking met Amazon had aangekondigd. Het fintechbedrijf gaat gespreid betalen mogelijk maken voor klanten van Amazon die meer dan 50 dollar uitgeven.

Het Chinese gamesbedrijf NetEase, dat ook een notering in de VS heeft, zakte 6,5 procent. China heeft bepaald dat kinderen niet meer dan drie uur per week onlinespelletjes mogen spelen en alleen op vrijdagen, in het weekend en op feestdagen.

Ruimtevaartstart-up Astra Space kelderde 20 procent. Een testlancering van de raket waarmee dat bedrijf satellieten de ruimte in wil vervoeren mislukte. De vlucht van de raket moest na 2,5 minuut voortijdig worden afgebroken.

Meer uit Financieel

Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar

LONDEN (ANP) - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.

19 minuten geleden
Duitsland mag uitbater sluitende kolencentrales miljarden betalen

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag de exploitant van bruinkoolcentrales die vervroegd moeten sluiten miljarden euro's betalen. Die schadeloosstelling is geen verboden staatssteun, oordeelt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Onderzoek: Duitse huizenbouwers niet eerder zo somber

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse huizenbouwers is gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten door een gebrek aan nieuwe opdrachten en toenemende financiële problemen in de sector. Dat zegt het vooraanstaande economische onderzoeksinstituut ifo. De sector kampt met hogere leen- en materiaalkosten terwijl de huizenprijzen flink zijn gedaald. Daardoor zijn projectontwikkelaars veel terughoudender geworden.

1 uur geleden
ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

1 uur geleden
Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

2 uur geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

2 uur geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

3 uur geleden