Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techsector onder druk op beurzen na tegenvallers Apple en Amazon

Techsector onder druk op beurzen na tegenvallers Apple en Amazon

AMSTERDAM (ANP) - De technologiesector stond vrijdag onder druk op de Europese beurzen door tegenvallende kwartaalberichten van de Amerikaanse techconcerns Apple en Amazon. iPhone-maker Apple heeft last van wereldwijde chiptekorten en productieverstoringen in Zuidoost-Aziƫ en webwinkelconcern Amazon kampt met knelpunten in de distributieketens en personeelstekorten.

Op het Damrak waarschuwde verlichtingsbedrijf Signify voor aanhoudende problemen in de toeleveringsketen, waardoor het veel omzet misloopt. Volgens topman Eric Rondolat was er sprake van een sterke vraag naar slimme verlichting, maar heeft het bedrijf door verstoringen in de toeleveringsketen moeite om aan die hoge vraag te voldoen. Het wereldwijde chiptekort heeft Signify 100 miljoen euro aan omzet gekost in het derde kwartaal. Het aandeel kelderde bijna 10 procent en was hekkensluiter in de AEX.

In de MidKap werden de resultaten van Air France-KLM (plus 3,4 procent) wel goed ontvangen. De luchtvaartcombinatie wist het kwartaalverlies sterk terug te dringen en vervoerde veel meer passagiers dankzij de versoepeling van de reisbeperkingen. Ook kan KLM volgens topman Pieter Elbers voorlopig nog "ruim uit de voeten" met de noodkredieten die de Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft ontvangen om de coronacrisis door te komen.

Just Eat Takeaway

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 803,90 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1050,01 punten. Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,9 procent. De oplopende inflatie zorgde ook voor terughoudendheid. Het algemene prijspeil in de eurozone steeg in oktober met 4,1 procent door de sterke toename van de energieprijzen.

Just Eat Takeaway zakte 3,6 procent. Na de recente kritiek van de activistische investeerder Cat Rock Capital Management vindt nu ook Oceanwood Capital Management dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zijn Amerikaanse dochter Grubhub snel moet afsplitsen of verkopen.

Daimler

In Stockholm beleefde Volvo Cars een succesvolle beursgang. Het Zweedse automerk, dat sinds 2010 in handen is van het Chinese autoconcern Geely, klom 14 procent. Daimler steeg dik 1 procent in Frankfurt. De eigenaar van Mercedes verkocht afgelopen kwartaal minder voertuigen door chiptekorten, maar rekent op een verbetering van de situatie in het huidige kwartaal.

De euro was 1,1650 dollar waard, tegen 1,1687 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 82,68 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 84,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

27 minuten geleden
Problemen met boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

41 minuten geleden
Italiaanse regering hekelt blokkade EU verkoop ITA aan Lufthansa

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de blokkade die de EU opwerpt tegen de verkoop van een belang in de nationale luchtvaartmaatschappij ITA aan het Duitse Lufthansa. Dat heeft minister van Financiƫn Giancarlo Giorgetti vrijdag gezegd tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

1 uur geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

2 uur geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

2 uur geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

2 uur geleden