Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techsector onder druk op Beursplein 5

Techsector onder druk op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een stevig verlies gesloten. Met name de uitverkoop onder techaandelen liet zich voelen. De inflatievrees bleef de markten in de greep houden. Verder stond Air France-KLM in de belangstelling nadat bekend werd dat de staatssteun die KLM kreeg niet goedgekeurd had mogen worden.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot de sessie met een min van 1,6 procent op 693,72 punten. De MidKap daalde 1,2 procent tot 1043,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,6 procent.

In de eurozone nam de inflatie in april toe tot 1,6 procent op jaarbasis, van 1,3 procent in maart. De stijging van het algemene prijspeil ligt daarmee nog altijd onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van rond de 2 procent.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een min van 5 procent. Ook Shell bungelde onderaan met een verlies van 3 procent in het kielzog van de gedaalde olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent goedkoper op 62,68 dollar. Brentolie daalde 3,9 procent in prijs tot 66,04 dollar per vat.

Chipmachinefabrikant ASML en chiptoeleveranciers ASMI en Besi verloren tot 2,7 procent. De verwachting is dat de malaise in de chipindustrie nog wel enige tijd zal aanhouden, ook vanwege productieproblemen van de Taiwanese chipreus TSMC.

Air France-KLM

IMCD was de enige stijger in de AEX met een winst van 0,4 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur neemt speciaalchemiebedrijf Andes Chemical, dat actief is in Centraal-Amerika en Peru, over.

In de MidKap verloor Air France-KLM 2,3 procent. Volgens het Gerecht van de Europese Unie had de staatssteun van 3,4 miljard euro die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan niet goedgekeurd mogen worden. De Europese rechter boog zich over de zaak na een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair. Volgens de Ierse budgetvlieger is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

Flow Traders

Beursintermediair Flow Traders voerde de MidKap aan met een winst van 3,5 procent. Doorgaans profiteert het bedrijf, dat zich onder andere bezighoudt met flitshandel, van onrust op de markten.

Bij de kleinere fondsen moest het aandeel Neways het ontgelden. Dit nadat de fabrikant van elektronische componenten het overnamevoorstel van industrieconcern VDL afwees. Neways zakte bijna 5 procent.

De euro stond op 1,2212 dollar ten opzichte van 1,2205 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

6 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

6 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

6 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

7 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

8 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

10 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

11 uur geleden