Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techsector in de uitverkoop op beurzen, Shell voert AEX aan

Techsector in de uitverkoop op beurzen, Shell voert AEX aan

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijven kregen het dinsdag op de aandelenbeurzen in Europa stevig voor de kiezen als gevolg van de oplopende rentes op de financiële markten. Een hogere rente werkt negatief door op de winsten die in de toekomst worden gemaakt, wat vooral groeifondsen zoals techbedrijven raakt. In de AEX in Amsterdam stonden chipbedrijven als ASML, BE Semiconductors (Besi) en ASMI, maar ook betalingsbedrijf Adyen, bij de sterkste dalers. Shell voerde de schaarse winnaars aan, in het kielzog van de gestegen olieprijs.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot uiteindelijk met een verlies van 1,9 procent op 773,71 punten. De MidKap verloor 1,8 procent tot 1063,84 punten. Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2 procent.

Chipmachinemaker ASML, die morgen beleggers bijpraat over de te voeren strategie, sloot met een verlies van 7,2 procent onderaan in de leidende index in Amsterdam. ASMI deed het met een min van 3,8 procent niet veel beter, ondanks de positieve boodschap die de chiptoeleverancier tijdens zijn beleggersdag gaf. Ook Besi (min 5,1 procent) ging in de uitverkoop. De laatste tijd zijn chipbedrijven sterk in waarde gestegen. Beleggers zagen ook hun kans schoon winsten te nemen.

Chipfondsen

Ook elders in Europa stonden de chipfondsen onder druk. Zo verloor het Duitse Infineon 5,5 procent in Frankfurt en STMicroelectronics leverde 4,6 procent in Parijs in.

Olie- en gasconcern Shell (plus 1,6 procent) bleef profiteren van de sterke stijging van de prijzen van olie en gas. Volgens oliekartel OPEC zal de vraag naar olie de komende twee decennia nog stijgen en een dominante energiebron blijven. Kenners denken ook dat de olieprijzen nog verder kunnen gaan stijgen door de sterke vraag vanwege het herstel van de coronacrisis.

Olieprijzen

De stijgende olieprijzen gaan hand in hand met de sterk opgelopen gasprijzen, die in Europa nieuwe recordniveaus bereikten. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over gastekorten in de winter. In grote delen van China is al sprake van een stroomtekort en heeft de overheid maatregelen genomen om de stroomlevering aan huishoudens te garanderen.

Bij het slot van de beurzen leverden de olieprijzen iets van hun eerdere winsten in. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent minder op 79,05 dollar. Eerder op de dag steeg de prijs voor het eerst sinds oktober 2018 voorbij de 80 dollar per vat. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 75,15 dollar.

De euro was 1,1682 dollar waard tegen 1,1702 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

41 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

43 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

1 uur geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

2 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

3 uur geleden