Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techondernemer schenkt D66 miljoen euro, PvdD krijgt 3,5 ton

Techondernemer schenkt D66 miljoen euro, PvdD krijgt 3,5 ton

DEN HAAG (ANP) - D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne een gulle gift gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Aan de PvdD heeft hij deze week 350.000 euro overgemaakt en D66 kan maar liefst 1 miljoen euro bijschrijven op zijn bankrekening. De 45-jarige Schuurman, rijk geworden met onder meer de beursgang van softwarebedrijf Elastic, zegt in dagblad Trouw dat hij met het geld de klimaatplannen van de partijen wil steunen.

"De klimaatcrisis is een van de grootste issues die op de mensheid afkomen. Er is haast bij goed klimaatbeleid, vind ik. Dat voelen heel veel mensen", zegt Schuurman tegen de krant. "Het is in Nederland niet gebruikelijk om zulke bedragen aan een politieke campagne te schenken. Dat het vragen oproept, snap ik. Ik ben zeker niet over één nacht ijs gegaan. Maar uiteindelijk heb ik dezelfde motivatie als iemand die een bedrag van een paar tientjes doneert", legt hij uit.

"Ik wil dat er een echte oplossing komt voor de klimaatcrisis. En die oplossing moet van de politiek komen. Van de twee partijen die ik steun ben ik niet eens lid. Ik hoef geen enkele invloed. Hun klimaatplannen spraken me gewoon het meeste aan, puur op de inhoud", aldus de medeoprichter van Elastic dat software heeft ontwikkeld om grote databestanden te doorzoeken.

D66 laat aan Trouw weten de gift na diverse gesprekken te hebben aangenomen. "Wij willen zeker zijn dat de gever de juiste bedoelingen heeft. Het mag nooit leiden tot tegenprestaties", zegt Sander Bus van het partijbureau. "Zijn motivatie is heel duidelijk. Hij wil de klimaatplannen van D66 steunen. Dat vatten wij op als een groot compliment", aldus Bus. Ook campagneleider Lieke Keller van de PvdD zegt tegen Trouw "heel blij" te zijn met de donatie.

Dergelijke grote giften aan politieke partijen komen in Nederland niet vaak voor. De partijen moeten alle donaties boven de 4500 euro openbaar maken. Bij D66 was bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen de grootste openbare gift van een sympathisant 25.000 euro, meldt Trouw. De VVD ontving destijds ook een megagift van 890.000 euro. Die kwam van een stichting die op hetzelfde adres zetelt als het VVD-partijkantoor. Of daar particuliere donateurs achter zaten, is niet bekendgemaakt.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Emmetje24/7 1 maand geleden
Dat geld had beter en nuttiger besteed kunnen worden aan maatschappelijke projecten. Dan doe je wat goeds met je geld.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

5 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

11 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden