
Technologiebedrijven wachten op plannen nieuwe regering VS
ZOETERMEER (ANP) - Nederlandse technologiebedrijven hopen op "stabiliteit en voorspelbaarheid" als het gaat om de plannen van de nieuwe Amerikaanse regering. "Want geopolitiek heeft directe invloed op onze economie en handel", laat voorzitter Theo Henrar van ondernemersorganisatie FME weten in een verklaring.
Volgens de organisatie, waarbij meer dan 2000 bedrijven zijn aangesloten, is wel duidelijk dat Nederland en Europa hun "strategische autonomie" moeten versterken en meer verantwoordelijkheid moeten nemen. "In een tijd waarin vrijhandel steeds meer onder druk staat, vraagt dit om moedig leiderschap en onafhankelijkere keuzes, zodat we minder afhankelijk worden en onze positie op het wereldtoneel versterken", staat eveneens in de verklaring.
Tot de leden van de FME behoren bedrijven als chipmachinefabrikant ASML, chipmaker NXP en zorgtechnologieconcern Philips. De branche heeft de Amerikaanse verkiezingen nauwlettend gevolgd en kijkt naar eigen zeggen "met vertrouwen uit naar de voortzetting van de warme handelsrelatie met de Verenigde Staten". De komende tijd wordt volgens de FME pas duidelijk welke beleidsplannen de nieuwe regering zal ontvouwen en welke invloed dit heeft op de wederzijdse economische belangen.
ASML en NXP wilden desgevraagd geen commentaar geven op de Amerikaanse verkiezingsuitslag en de winst van Donald Trump. Philips was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
15 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
15 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
17 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
17 uur geleden