Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus uitblinker in hogere AEX-index

Techinvesteerder Prosus uitblinker in hogere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag opnieuw met winst gesloten, waarmee werd voortgeborduurd op de sterke stijging van vrijdag. Techinvesteerder Prosus was uitblinker in de hoofdindex op Beursplein 5 dankzij goed ontvangen resultaten en de aankondiging eigen aandelen in te gaan kopen. Op de beurzen elders in Europa was een wisselend beeld te zien.

De AEX eindigde met een plus van 1,6 procent op 670,53 punten. Vrijdag kreeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter er al 3,8 procent bij. De MidKap klom 1,5 procent tot 927,47 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,9 procent. Parijs daalde juist 0,4 procent.

Prosus was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak met een plus van bijna 16 procent. De investeerder in bedrijven als Delivery Hero, Autotrader, Goodhabbitz, BUX en GoStudent zag het voorbije boekjaar de omzet met bijna een kwart toenemen. Verder maakte Prosus bekend dat het een miljardenbelang heeft verkocht in de Chinese webwinkel JD.com. Daarnaast gaat het bedrijf een deel van zijn aandelen van het Chinese Tencent van de hand doen, waar het een aanzienlijk belang in heeft. Dat geld wordt onder andere gebruikt voor een aandeleninkoopprogramma.

DSM

Ook speciaalchemieconcern DSM, staalproducent ArcelorMittal en chipbedrijf ASMI hadden een goede dag met koerswinsten tot 3,6 procent. Uitzender Randstad (min 2,2 procent) kampte met een verkoopadvies door zakenbank Morgan Stanley en voerde de dalers in de AEX aan.

In de MidKap ging tankopslagbedrijf Vopak aan kop met een winst van 6,2 procent. ABN AMRO sloot de rij bij de middelgrote fondsen met een min van 0,9 procent.

Luchtvaartsector

De luchtvaartsector bleef ook in de belangstelling staan. De Ierse prijsvechter Ryanair steeg 0,8 procent in Dublin. Stakingen door personeel hebben dit weekend maar beperkt effect gehad op de vluchtschema's, aldus de maatschappij. Volgens Ryanair heeft 2 procent van de vluchten hinder ondervonden van de acties. Verder blijft de situatie op veel luchthavens in Europa nijpend door de aanhoudende personeelstekorten. Air France-KLM ging licht vooruit in Amsterdam.

De euro was 1,0605 dollar waard, tegen 1,0550 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 109,35 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 114,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

8 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

11 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

12 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

14 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

14 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

14 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden