Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus toont herstel op afwachtend Damrak

Techinvesteerder Prosus toont herstel op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde woensdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder won 1 procent en wist daarmee deels te herstellen van het koersverlies een dag eerder. Het bedrijf, dat eerder deze week waarschuwde voor een forse winstdaling, bracht nu zijn volledige resultaten naar buiten. Prosus zag de omzet uit e-commerce, het grootste bedrijfsonderdeel, in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar sterk stijgen en stelde beleggers gerust met een handhaving van zijn doelen voor de winstgevendheid.

De stemming op de Europese beurzen was afwachtend, na de koerswinsten een dag eerder. De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 718,36 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 943,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden een fractie. Londen won 0,4 procent.

Beleggers kijken vooral uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag worden vrijgegeven. De Federal Reserve verhoogde de rente begin deze maand voor de vierde keer op rij met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. De aantekeningen van die vergadering bevatten mogelijk aanwijzingen over de omvang van toekomstige rentestappen. In december vergaderen de beleidsmakers van de Fed opnieuw over de rente.

UMG

Naast Prosus stonden platenlabel UMG en olie- en gasconcern Shell in de kopgroep van de AEX, met winsten van rond de 1 procent. Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 0,8 procent. Het maaltijdbestelbedrijf heeft de verkoop van het belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood aan Prosus afgerond. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.

AkzoNobel won 0,1 procent. De verffabrikant ziet zijn voorzitter van de raad van commissarissen Nils Andersen volgend jaar vertrekken naar chipmachinemaker ASML, waar hij dezelfde functie zal gaan vervullen. Bij ASML (plus 0,8 procent) zullen Gerard Kleisterlee en Rolf-Dieter Schwalb in april 2023 de raad van commissarissen verlaten. Naast Andersen draagt ASML ook Jack de Kreij, oud-financieel topman van Vopak, voor als commissaris.

Credit Suisse

In Zürich zakte Credit Suisse 2,8 procent. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank waarschuwde voor een verlies van omgerekend dik 1,5 miljard euro in het vierde kwartaal. De bank ondergaat een grote reorganisatie en zal zijn aandeelhouders woensdag om goedkeuring vragen voor een kapitaalverhoging van zo'n 4 miljard euro.

De euro was 1,0333 dollar waard, tegen 1,0267 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 81,56 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 88,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

36 minuten geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

3 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

4 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

4 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

5 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

7 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

8 uur geleden