Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus op kop in licht hogere AEX

Techinvesteerder Prosus op kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien na de sterke opmars een dag eerder. De techinvesteerder profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is. Tencent won in Hongkong ruim 5 procent en Prosus kreeg er dik 3 procent bij.

Beleggers verwerkten daarnaast de resultaten van iPhone-maker Apple, die de omzet in het afgelopen kwartaal opnieuw zag dalen. Daarnaast wordt uitgekeken naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat cijfer is van belang omdat de situatie op de arbeidsmarkt een grote rol speelt in het rentebeleid van de Federal Reserve.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 736,99 punten. De hoofdindex won een dag eerder al 1,9 procent. Shell was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 1,2 procent. Donderdag won het olie- en gasconcern nog 3,8 procent na sterke cijfers. De MidKap klom 1,1 procent tot 821,58 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.

In de MidKap stond Galapagos (plus 4 procent) bovenaan na een goed ontvangen handelsupdate. De biotechnoloog verklaarde het derde kwartaal te hebben afgesloten met een solide kaspositie. Eurocommercial Properties klom ruim 1 procent. De vastgoedinvesteerder zag de huurinkomsten en de resultaten in de eerste negen maanden van het jaar stijgen en schroefde zijn jaarverwachting op.

Detacheerder Brunel kelderde bijna 11 procent na tegenvallende resultaten. Ook Sif (min 7,6 procent) ging onderuit. De funderingsspecialist wist in het derde kwartaal de productie op te voeren, maar door gestegen arbeidskosten is de winstdoelstelling voor het hele jaar volgens het bedrijf wel uitdagender geworden. ForFarmers won daarentegen dik 4 procent. De resultaten van het veevoerbedrijf lieten volgens topman Pieter Wolleswinkel in het derde kwartaal een herstel zien.

A.P. Møller-Maersk zakte 8 procent in Kopenhagen. De Deense containerrederij en vrachtvervoerder gaat wereldwijd minstens 10.000 banen schrappen. De stap volgt op de gedaalde vrachtprijzen, de toegenomen concurrentie in de sector en de zwakkere vraag naar containervervoer. BMW won 2 procent in Frankfurt na goed ontvangen resultaten van de Duitse autofabrikant.

De euro was 1,0630 dollar waard, tegen 1,0613 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 82,89 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 87,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

DE MEERN (ANP) - Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

3 minuten geleden
Verkopen Starbucks omlaag door zuinigheid bij consumenten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Starbucks heeft zijn verkopen in de eerste maanden van dit jaar zien terugvallen. Kortingen en nieuwe koffie-varianten in diverse markten bleken niet genoeg om prijsbewuste consumenten te verleiden meer koffies en andere producten te bestellen. Het gaat om de eerste verkoopafname voor Starbucks sinds de coronacrisis en beleggers lijken flink geschrokken.

7 minuten geleden
Nederlandse industrie veert snel op dankzij toename nieuwe orders

ZEIST (ANP) - De Nederlandse industrie herstelt zich snel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was de grootste in twee jaar.

31 minuten geleden
Omzet detailhandel stijgt bijna 5 procent

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse detailhandel is in maart met 4,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Winkeliers zagen het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die ze verkochten, gemiddeld met 4,4 procent stijgen. Verder werd online 2,3 procent meer omgezet.

1 uur geleden
Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

DEN HAAG (ANP) - Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.

7 uur geleden
FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal stakingen is in meer dan een halve eeuw niet zo hoog geweest. Vorig jaar telde 52 stakingen. Alleen in 1972 werd het werk nog vaker neergelegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV komen de cijfers niet als verrassing.

7 uur geleden
Aantal stakingen kwam vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1972

DEN HAAG (ANP) - Het aantal werkonderbrekingen is sinds 1972 niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 waren er 52 stakingen, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dat is ongeveer duizend meer dan in 2022.

7 uur geleden