Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onderuit in AEX, Philips daalt na cijfers

Techinvesteerder Prosus onderuit in AEX, Philips daalt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was maandag de grootste daler in een rode AEX-index. Het bedrijf dat investeert in technologiebedrijven kampte met de zware koersverliezen in de Chinese techsector, die volgden op de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in China. Ook zorgtechnologieconcern Philips, dat ondanks flinke kosten voor een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur toch winst wist te boeken in het afgelopen kwartaal, ging omlaag.

De Europese beurzen deden een stapje terug na de stevige koerswinsten van afgelopen week. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 744,98 punten. De hoofdindex was vrijdag nog gesloten op een nieuwe recordstand. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1050,85 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Techinvesteerder Prosus zakte 6,8 procent na een koersverlies van 7 procent voor Tencent in Hongkong. Het Chinese technologiebedrijf, waarin Prosus een groot belang heeft, moet van de Chinese mededingingsautoriteit afstand doen van de muziekrechten die het bedrijf verwierf bij de aankoop van China Music in 2016. Ook krijgt het bedrijf een boete. Peking treedt al langer harder op tegen grote techconcerns die veel macht hebben.

Philips

Philips daalde 1,3 procent. Het zorgtechnologieconcern moest in het tweede kwartaal 250 miljoen euro opzijzetten voor de terugroepactie van ademhalingsapparatuur. In het eerste kwartaal werd daar al een zelfde bedrag voor gereserveerd. Afgezien van die tegenvaller deed het concern goede zaken in het afgelopen kwartaal. Ook gaat Philips gaat de komende drie jaar voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

NN verloor 0,5 procent. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times willen de Amerikaanse vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management en de Duitse verzekeraar DWS ongeveer 1,4 miljard euro betalen voor het investeringsonderdeel van NN. NN gaf in april aan een verkoop van de investeringstak NN Investment Partners (NNIP) te overwegen.

Ryanair

Beter Bed klom 3 procent. De beddenverkoper gaat bijna 1 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen een prijs van 6,82 euro per aandeel om de financiële positie te versterken. Ryanair steeg 2 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij hoopt deze zomer weer winst te maken, na een flink verlies in het afgelopen kwartaal. Steeds meer mensen gaan op vakantie nu reisbeperkingen in verband met de coronapandemie wereldwijd worden versoepeld en meer mensen gevaccineerd zijn.

De euro was 1,1786 dollar waard, tegen 1,1760 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 71,26 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 73,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

15 minuten geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

8 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

10 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

11 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

12 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

14 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden