Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onderaan in terughoudende AEX

Techinvesteerder Prosus onderaan in terughoudende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus stond maandagochtend onderaan in de Amsterdamse AEX-index. Eind vorige week liet de techinvesteerder nog een sterk herstel zien na een eerdere koersval. Het bedrijf reageert sterk op de koersbewegingen in de Chinese techsector, waarin het een groot belang heeft. De stemming op de aandelenmarkten bleef verder terughoudend door de oorlog in Oekraïne. Ook gingen de olieprijzen weer omhoog na berichten dat de Europese Unie een verbod op de import van Russische olie zou overwegen.

De gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over een staakt-het-vuren hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Oekraïense en Russische delegaties zullen maandag opnieuw via een videoverbinding overleg voeren. Volgens de Oekraïense presidentieel adviseur Michailo Podoljak zullen de onderhandelingen om de oorlog te beëindigen nog een aantal weken duren, maar zijn er tekenen dat Moskou zich "redelijker" begint op te stellen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 717,31 punten. De MidKap klom ook 0,1 procent tot 1043,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs bleven vrijwel vlak. Londen klom 0,3 procent.

Tencent

Prosus zakte ruim 4 procent na een koersverlies van het Chinese internetconcern Tencent, waarin het bedrijf grootaandeelhouder is. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een min van dik 2 procent. Olie- en gasconcern Shell behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van 1,9 procent dankzij de hogere olieprijzen. Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van een stijging van de aluminiumprijzen en klom 2,5 procent.

ASML won 0,2 procent. Topman Peter Wennink van de chipmachinefabrikant liet in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times weten dat de uitbreidingsplannen van de chipmakers in de komende twee jaar worden beperkt door tekorten aan belangrijke apparatuur. ASML verwacht dit jaar en volgend jaar meer machines te leveren, maar dat zal volgens Wennink niet genoeg zijn om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Aluminiumprijs

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,1 procent naar 108,99 dollar en Brentolie werd 3,9 procent duurder op 112,18 dollar per vat. De EU is bezig met een vijfde ronde van sancties tegen Rusland en volgens bronnen zouden de Baltische staten zoals Litouwen aandringen op een verbod op Russische olie.

Ook de aluminiumprijs ging omhoog op de Londense metalenbeurs, nadat Australië de export van aluminiumoxide naar Rusland heeft verboden. Dat wordt gebruikt bij de productie van aluminium. De euro bleef ongewijzigd op 1,1059 dollar.

Meer uit Financieel

China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

2 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

3 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

3 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

13 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

13 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

13 uur geleden