Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onderaan in rode AEX na rentebesluit Fed

Techinvesteerder Prosus onderaan in rode AEX na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

Een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Ook verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt. Die boodschap zorgde woensdag al voor koersverliezen op Wall Street. Vooral de techbedrijven die gevoelig zijn voor hogere rentetarieven moesten het ontgelden. De Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq verloor daardoor 1,5 procent. In Amsterdam was techinvesteerder Prosus (min 3,5 procent) de grootste daler bij de hoofdfondsen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 732,41 punten. De MidKap daalde ook 0,8 procent, tot 848,22 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 1,1 procent.

Londen zakte 0,7 procent in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank zal mogelijk de rente voor de vijftiende keer op rij gaan verhogen in de strijd tegen de inflatie. Het belooft echter een spannende vergadering te worden want de kans op een rentepauze is toegenomen na het meevallende Britse inflatiecijfer, dat woensdag naar buiten kwam. Ook de centrale banken van Noorwegen, Zwitserland, Zweden en Turkije houden rentevergaderingen.

Naast Prosus stond chemicaliëndistributeur IMCD in de staartgroep met een min van 1,8 procent. Chipbedrijf Besi en bierbrouwer Heineken waren de enige stijgers met plussen tot 0,2 procent. ASMI en ASML verloren 1 en 0,7 procent.

Adyen kondigde aan zijn betaaldiensten te gaan leveren aan True Alliance. Dat winkelbedrijf verkoopt en distribueert mode-, sport- en outdoor-artikelen in Australië en Nieuw-Zeeland. Het aandeel Adyen daalde 1,7 procent. ABN AMRO verloor 0,6 procent. De bank wil Ton van Nimwegen benoemen tot hoofd operationele zaken en lid van het bestuur.

In de MidKap was flitshandelaar Flow Traders, die profiteert van onrust op de beurzen, de enige stijger met een winst van 0,5 procent. Metalengroep AMG sloot de rij met een min van 1,5 procent.

De euro was 1,0643 dollar waard, tegen 1,0716 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 89,72 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 92,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

1 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

3 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

4 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

6 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

8 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

8 uur geleden