Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van techinvesteerder Prosus, die kampte met koersverliezen in de Chinese techsector. Beleggers bleven verder voorzichtig door het aanhoudende politieke gesteggel over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

De onderhandelingen tussen president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy over een verhoging van het plafond leverden maandag nog geen deal op. Biden en McCarthy spraken wel van productieve gesprekken, die deze week worden voortgezet. Bij het uitblijven van een akkoord zouden de Verenigde Staten rond 1 juni zonder geld zitten.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 766,09 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 940,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent.

Koersverlies Philips

Naast Prosus (min 1,4 procent) stond zorgtechnologiebedrijf Philips onderaan, met een verlies van 0,9 procent. Verzekeraar ASR was de sterkste stijger in de AEX met een kleine winst van 0,5 procent.

Shell daalde 0,3 procent. Het olie- en gasconcern houdt dinsdag zijn aandeelhoudersvergadering in Londen en kan kritische vragen verwachten over zijn klimaatbeleid. Een aantal grote beleggers heeft aangekondigd zich te scharen achter een aandeelhoudersvoorstel van Follow This, dat het olie- en gasconcern oproept de CO2-uitstoot sneller terug te dringen.

Puntenmindering Juventus

Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor verloor 0,1 procent in Amsterdam, terwijl Juventus 1,8 procent verloor in Milaan. Juventus heeft van de Italiaanse voetbalbond officieel tien punten in mindering gekregen voor fraude met de boekhouding. Ondanks dat de straf lager uitvalt dan de eerdere aftrek van vijftien punten, is een plaats in de lucratieve Champions League voor de Italiaanse voetbalclub weer een stuk verder weg. Exor is eigenaar van Juventus.

Bij de kleinere bedrijven verloor B&S Group 0,6 procent. De bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens liet tijdens de aandeelhoudersvergadering weten momenteel geen accountant te hebben doordat Deloitte de opdracht heeft teruggegeven. Het bedrijf voert nu gesprekken met twee andere boekhouders. In Zürich zakte Julius Bär 7,7 procent na tegenvallende resultaten van de Zwitserse bank.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0795 dollar waard, tegen 1,0819 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 72,10 dollar. Brentolie kostte een fractie meer op 76,02 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

3 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

3 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

3 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

3 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

4 uur geleden