Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was woensdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die een klein verlies liet zien. De koersdaling van Prosus volgde op een fors koersverlies van het Chinese internetconcern Tencent, waarin het bedrijf een groot belang heeft. Groothandelsbedrijf Sligro won daarentegen terrein dankzij goed ontvangen omzetcijfers.

Op de aandelenmarkten werd verder vooral gewacht op de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve in december, die later op de dag worden vrijgegeven. De Amerikaanse centrale bank kondigde toen aan de coronasteun versneld te gaan afbouwen om de hoge inflatie onder controle te krijgen. Beleggers zijn vooral benieuwd naar hints over mogelijke renteverhogingen in het nieuwe jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de min op 803,07 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1100,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,2 procent. Londen daalde 0,1 procent.

Prosus

Prosus zakte dik 3 procent. Tencent liet weten een deel van zijn belang in het in Singapore gevestigde Sea te verkopen. Dit leidde tot speculatie dat het bedrijf ook zijn belangen in andere grote Chinese techbedrijven zal verkleinen. Het aandeel Tencent verloor ruim 4 procent in Hongkong. Chipbedrijf ASMI en verlichtingsconcern Signify waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van 1,5 procent.

Sligro klom 1,7 procent. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal flink stijgen. De jaaromzet daalde wel licht doordat restaurants en cafés, belangrijke klanten van het bedrijf, in 2021 meer weken helemaal dicht moesten of aan beperkingen gebonden waren vanwege coronamaatregelen. In België, waar Sligro nu nog een klein deel van zijn omzet behaalt, was de horeca vorig jaar minder vaak dicht dan het jaar ervoor.

NSI

NSI steeg dik 4 procent. Het vastgoedfonds liet weten in de tweede helft van 2021 een sterke herwaardering van de portefeuille te hebben gezien die een positieve impact zal hebben op de winst per aandeel. In Frankfurt won BMW 0,2 procent. De Duitse autofabrikant verkocht vorig jaar meer auto's dan ooit ondanks het wereldwijde chiptekort waar de autosector mee kampt.

De euro was 1,1304 dollar waard, tegen 1,1293 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 77,01 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 80,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

6 minuten geleden
Máxima na uitspraken over digitale euro: niets aan de hand

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft voor het eerst gereageerd op het bericht dat ze zou zijn teruggefloten door het ministerie van Financiën vanwege haar uitspraken over een invoering van een digitale euro. Ze noemt het "goed" dat mensen daarover discussiëren maar volgens haar is er "niets aan de hand", zo zegt ze tegen royaltyverslaggever Rick Evers.

8 minuten geleden
FNV wil duidelijke grens voor werken in hitte

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de overheid duidelijke grenzen stelt wanneer het onverantwoord is om in de hitte te werken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de zwaarte van het werk, maar ook met verschillende weersomstandigheden als luchtvochtigheid en wind. Nu is het aan werkgevers om beleid vast te stellen voor gevaarlijke weersomstandigheden, maar volgens de vakbond gebeurt dat nauwelijks.

25 minuten geleden
Scheidend directeur: India wordt grootste markt voor Unilever

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - De vertrekkende topman van Unilever in India verwacht dat zijn land "onvermijdelijk" de grootste markt qua omzet zal worden voor het Britse levensmiddelenconcern. En dat zal volgens hem mogelijk al voor het komende decennium kunnen gebeuren. De baas van Hindustan Unilever, Sanjiv Mehta, waarschuwde zijn opvolger wel dat hij het hoofd zal moeten bieden aan een steeds heviger wordende concurrentie in het land.

42 minuten geleden
'Virtuele elektriciteitscentrale' van Eneco moet balans bewaken

ROTTERDAM (ANP) - Eneco wil met de koppeling van windparken, zonneparken, batterijen en andere fysieke objecten aan een virtueel platform problemen op het elektriciteitsnet tegengaan. De energieleverancier hoopt ook kleinere apparatuur zoals laadpalen of elektrische auto's aan te sluiten op deze 'virtuele elektriciteitscentrale', die moet helpen om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te krijgen.

44 minuten geleden
TikTok-moeder mengt zich in strijd om Chinees alternatief ChatGPT

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Ook TikTok-moederbedrijf ByteDance mengt zich in de strijd om de beste kunstmatige intelligentie(AI)-tool. Volgens een woordvoerder van het Chinese concern testen medewerkers nu de chatbot met de voorlopige naam Grace. In China is na de lancering van het populaire ChatGPT een felle strijd losgebarsten voor een lokale versie van de generatieve AI.

1 uur geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI in kopgroep van AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML, Besi en ASMI stonden vrijdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak, die vrijwel onveranderd bleef. De chipbedrijven profiteerden onder meer van omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke afnemer van chipmachines van ASML, zag de omzet in mei met ruim 19 procent stijgen ten opzichte van een maand eerder.

1 uur geleden