Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus stond dinsdag onderaan in een licht lagere AEX-index. De Chinese overheid lijkt de aanval te hebben geopend op de gamesector in het land. Dit heeft mogelijk gevolgen voor Tencent, een grote speler op de markt van onlinegaming in China waarin Prosus een groot belang heeft. Ook DSM werd lager gezet na publicatie van de halfjaarcijfers.

Prosus zakte 5 procent na een fors koersverlies van Tencent in Hongkong. De Chinese staatskrant Economic Information Daily meldde dat veel tieners verslaafd zijn aan videogames en noemde mobiele spelletjes "spiritueel opium". De krant verwees onder meer naar het spel Honor of Kings van techbedrijf Tencent. Het aandeel van dat bedrijf daalde hard maar krabbelde weer wat op nadat de krant de link naar het artikel verwijderde van sociale media.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de min op 756,87 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 1061,12 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent. De Duitse DAX daalde 0,1 procent.

DSM

DSM verloor 0,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf schroefde zijn verwachtingen voor het gehele jaar op na een sterke eerste jaarhelft. Het concern blijft desondanks voorzichtig vanwege de wereldwijde problemen in de leveringsketens en de stijgende prijzen voor ruwe materialen.

ASML zakte 1,7 procent na een tegenvallend kwartaalbericht van de Duitse chipmaker Infineon (min 3 procent). Infineon stelde last te hebben gehad van obstakels bij de productie in zijn fabrieken in Texas en Maleisië. In Maleisië wordt de productie momenteel gehinderd door coronamaatregelen en in Texas kampte het bedrijf nog met de naweeën van een winterstorm.

BP

BP won 2,5 procent in Londen. De Britse olieproducent boekte een flinke winst in het tweede kwartaal dankzij de hogere olieprijzen en verhoogde het dividend. In Parijs klom Société Générale 5 procent. De Franse bank verhoogde zijn verwachtingen na een sterk tweede kwartaal. Ook de Britse branchegenoot Standard Chartered (plus 2 procent) presteerde afgelopen halfjaar beter dan verwacht.

BMW verloor dik 3 procent in Frankfurt. De Duitse automaker zag de verkopen in de eerste jaarhelft flink stijgen, maar waarschuwde wel voor een moeizame aanvoer van chips. In Parijs won concurrent Stellantis 5 procent. De Frans-Italiaanse eigenaar van automerken als Fiat, Chrysler, Peugeot en Citroën toonde een stevig herstel van de coronacrisis.

De euro was 1,1879 dollar waard, tegen 1,1875 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen licht omlaag na de forse daling op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 71,07 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 72,63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Philips schikt voor 1,1 miljard aan claims in slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Philips schikt voor 1,1 miljard dollar aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Het gaat om Amerikaanse claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu.

49 minuten geleden
Nederlandse producenten iets minder negatief in april

DEN HAAG (ANP) - Producenten in de Nederlandse industrie waren in april iets minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de orderpositie en over de voorraden gereed product.

1 uur geleden
FNV: winsten bedrijven groeien twee keer zo hard als lonen

UTRECHT (ANP) - De winst voor belasting van bedrijven is in 2023 met 11 procent gestegen. Daarmee groeide de winst twee keer zo hard als de personeelskosten, die met slechts 5 procent toenamen. Dat meldt vakbond FNV in het onderzoeksrapport 'Jaarverslag van de BV Nederland 2023" dat is gebaseerd op de jaarverslagen van 70 beursgenoteerde bedrijven.

1 uur geleden
Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo'n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023. Onder meer nieuwbouw droeg bij aan die stijging, naast transformaties van bestaande panden en het splitsen van woningen.

7 uur geleden
Gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland nadert 66 jaar

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in Nederland nadert de 66 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 gingen 86.000 werknemers met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd was 65 jaar en elf maanden en lag daarmee drie maanden hoger dan in 2022.

7 uur geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

7 uur geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

8 uur geleden