Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onder druk in rode AEX

Techinvesteerder Prosus onder druk in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus stond vrijdag onder druk op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat een flink belang heeft in het Chinese internetconcern Tencent, kampte met de vrees dat de Chinese toezichthouders de grote techconcerns in het land strenger gaan aanpakken. De stemming op de Europese beurzen was verder negatief. Beleggers grepen de stijging van de rentes op de obligatiemarkten aan om wat winst te nemen na het sterke herstel van de aandelenkoersen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 677,02 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 999,76 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent. De hoofdindex in Parijs bleef vrijwel vlak.

Prosus was hekkensluiter in de AEX met een min van 6 procent. De Chinese marktautoriteit heeft twaalf bedrijven, waaronder Tencent, boetes opgelegd wegens concurrentievervalsing. Beleggers vrezen dat de boetes een opmaat zijn naar strenger toezicht door financieel toezichthouders in China en dat Tencent zijn betalingsdienst WeChat Pay zal moeten onderbrengen in een apart bedrijf, dat dan meer als bank wordt gereguleerd.

Beter Bed keldert fors

De chipbedrijven ASMI en ASML en fintechbedrijf Adyen behoorden ook tot de staartgroep van de AEX, met minnen tot 3 procent. Staalproducent ArcelorMittal stond bovenaan met een winst van 1,4 procent. Sif Holdings won 4,8 procent bij de kleinere bedrijven. De funderingsspecialist boekte ondanks een lagere productie in 2020 toch meer winst en gaat weer dividend uitkeren. Beter Bed kelderde bijna 11 procent. De beddenverkoper keerde afgelopen jaar terug in de zwarte cijfers, maar passeert desondanks het dividend over 2020.

Burberry dikte ruim 6 procent aan in Londen. Het Britse modemerk, bekend van trenchcoats en sjaals met het ruitjespatroon, verhoogde zijn verwachtingen dankzij een sterk herstel van de verkopen sinds december. EssilorLuxottica daalde 0,3 procent in Milaan. De brillen- en lenzenverkoper zag de omzet in het coronajaar 2020 flink dalen door de lockdowns. De klap was in de tweede helft van het jaar wel minder groot dan in de eerste jaarhelft. De eigenaar van zonnebrillenmerk Ray-Ban liet in de cijferupdate verder weinig los over de overname van de Nederlandse branchegenoot GrandVision (plus 0,2 procent).

De euro stond op 1,1919 dollar, tegenover 1,1976 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent in prijs tot 66,17 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 69,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

18 minuten geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

37 minuten geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

58 minuten geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

1 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

1 uur geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

1 uur geleden