Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus onder druk in rode AEX

Techinvesteerder Prosus onder druk in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus stond vrijdag onder druk op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat een flink belang heeft in het Chinese internetconcern Tencent, kampte met de vrees dat de Chinese toezichthouders de grote techconcerns in het land strenger gaan aanpakken. De stemming op de Europese beurzen was verder negatief. Beleggers grepen de stijging van de rentes op de obligatiemarkten aan om wat winst te nemen na het sterke herstel van de aandelenkoersen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 677,02 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 999,76 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent. De hoofdindex in Parijs bleef vrijwel vlak.

Prosus was hekkensluiter in de AEX met een min van 6 procent. De Chinese marktautoriteit heeft twaalf bedrijven, waaronder Tencent, boetes opgelegd wegens concurrentievervalsing. Beleggers vrezen dat de boetes een opmaat zijn naar strenger toezicht door financieel toezichthouders in China en dat Tencent zijn betalingsdienst WeChat Pay zal moeten onderbrengen in een apart bedrijf, dat dan meer als bank wordt gereguleerd.

Beter Bed keldert fors

De chipbedrijven ASMI en ASML en fintechbedrijf Adyen behoorden ook tot de staartgroep van de AEX, met minnen tot 3 procent. Staalproducent ArcelorMittal stond bovenaan met een winst van 1,4 procent. Sif Holdings won 4,8 procent bij de kleinere bedrijven. De funderingsspecialist boekte ondanks een lagere productie in 2020 toch meer winst en gaat weer dividend uitkeren. Beter Bed kelderde bijna 11 procent. De beddenverkoper keerde afgelopen jaar terug in de zwarte cijfers, maar passeert desondanks het dividend over 2020.

Burberry dikte ruim 6 procent aan in Londen. Het Britse modemerk, bekend van trenchcoats en sjaals met het ruitjespatroon, verhoogde zijn verwachtingen dankzij een sterk herstel van de verkopen sinds december. EssilorLuxottica daalde 0,3 procent in Milaan. De brillen- en lenzenverkoper zag de omzet in het coronajaar 2020 flink dalen door de lockdowns. De klap was in de tweede helft van het jaar wel minder groot dan in de eerste jaarhelft. De eigenaar van zonnebrillenmerk Ray-Ban liet in de cijferupdate verder weinig los over de overname van de Nederlandse branchegenoot GrandVision (plus 0,2 procent).

De euro stond op 1,1919 dollar, tegenover 1,1976 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent in prijs tot 66,17 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 69,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

15 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

16 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

18 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

20 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

21 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden