Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus helpt AEX aan kleine winst

Techinvesteerder Prosus helpt AEX aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder, die eerder deze week al waarschuwde voor een forse winstdaling, bracht nu zijn volledige resultaten naar buiten en stelde beleggers gerust met een handhaving van zijn doelen voor de winstgevendheid.

Beleggers wachten verder vooral op de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag verschijnen. De Federal Reserve verhoogde de rente begin deze maand voor de vierde keer op rij met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. De aantekeningen van die vergadering bevatten mogelijk aanwijzingen over de omvang van toekomstige rentestappen. In december vergaderen de beleidsmakers van de Fed opnieuw over de rente.

Uit cijfers van marktonderzoeker S&P Global bleek daarnaast dat de economische bedrijvigheid in zowel de eurozone als in het Verenigd Koninkrijk deze maand minder sterk is gekrompen dan gevreesd. De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 717,66 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 941,54 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,2 procent en Parijs bleef ongewijzigd. Londen klom 0,3 procent.

Prosus

Prosus (plus 3,2 procent) toonde herstel na de verliesbeurt een dag eerder en ging aan kop in de AEX. Analisten van Degroof Petercam handhaafden hun koopadvies voor de techinvesteerder in een reactie op de resultaten. Uitzender Randstad sloot de rij met een verlies van 2 procent.

AkzoNobel daalde een fractie. De verffabrikant ziet zijn voorzitter van de raad van commissarissen Nils Andersen volgend jaar vertrekken naar chipmachinemaker ASML, waar hij dezelfde functie zal gaan vervullen. Bij ASML (min 0,1 procent) zullen Gerard Kleisterlee en Rolf-Dieter Schwalb in april 2023 de raad van commissarissen verlaten. Naast Andersen draagt ASML ook Jack de Kreij, oud-financieel topman van Vopak, voor als commissaris.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway verloor 0,4 procent. Het maaltijdbestelbedrijf heeft de verkoop van het belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood aan Prosus afgerond. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.

In Zürich zakte Credit Suisse 5 procent. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank waarschuwde voor een verlies van omgerekend dik 1,5 miljard euro in het vierde kwartaal. De bank ondergaat een grote reorganisatie en zal zijn aandeelhouders woensdag om goedkeuring vragen voor een kapitaalverhoging van zo'n 4 miljard euro.

De euro was 1,0306 dollar waard, tegen 1,0267 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 79,85 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 86,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

7 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

11 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

12 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden