Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus en Randstad kelderen op rood Damrak

Techinvesteerder Prosus en Randstad kelderen op rood Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus heeft dinsdag opnieuw rake klappen gekregen op de Amsterdamse beurs. De hardere aanpak van de technologiesector in China, waarin Prosus grote belangen heeft, bleef het bedrijf parten spelen. Ook Randstad moest het ontgelden. De uitzender boekte afgelopen kwartaal weer meer omzet dan voor de coronacrisis, maar de groei op de belangrijke Amerikaanse markt viel tegen. De resultaten van telecomconcern KPN werden wel goed ontvangen.

Prosus (min 7,5 procent) was opnieuw hekkensluiter in de AEX door de aanhoudende zware koersverliezen bij de Chinese technologiebedrijven. De investeerder, die onder meer een groot belang heeft in het Chinese techconcern Tencent, verloor een dag eerder al bijna 9 procent. Peking heeft al enige tijd de aanval geopend op de grote techbedrijven in het land. Daarmee wil de regering de machtspositie van die ondernemingen aanpakken.

Randstad leverde 6,5 procent in. De uitzender boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie een hogere omzet in vergelijking met de periode voor de crisis. De winst nam ook toe. Volgens analisten van Jefferies viel de groei in de Verenigde Staten echter tegen gezien het sterke herstel van de grootste economie ter wereld. De Amerikaanse omzet van Randstad groeide met 1 procent vergeleken met de periode voor corona.

AEX-index

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de min op 740,66 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1056,16 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,6 procent.

Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, ging aan kop in de AEX met een winst van 3,5 procent. KPN volgde met een plus van 1,8 procent. Het telecomconcern boekte in het tweede kwartaal meer winst bij een vrijwel gelijke omzet. Volgens topman Joost Farwerck blijft het totale aantal nieuwe mobiele klanten in zowel de consumenten als de zakelijke markt stevig groeien. Ook gaat het concern voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Besi klom 0,7 procent. De chiptoeleverancier boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht dankzij de sterke vraag naar computerchips.

Reckitt Benkiser

In Londen kelderde Reckitt Benkiser 9 procent na een tegenvallende omzetgroei in het tweede kwartaal. De Britse producent van consumentengoederen kampte met een mild verkoudheidsseizoen, waardoor er minder keelpijntabletten van het merk Strepsils werden verkocht. Afgelopen jaar deed de concurrent van Unilever nog goede zaken met de verkoop van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen tegen het coronavirus.

De euro was 1,1781 dollar waard, tegen 1,1809 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 71,89 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 74,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

3 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

5 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

9 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden