Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus dagwinnaar in lagere AEX

Techinvesteerder Prosus dagwinnaar in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus is woensdag als winnaar geëindigd bij de hoofdfondsen op het Damrak. Positief nieuws uit China stuwde het aandeel van de techinvesteerder tot een plus van 3,2 procent. In China nam de bedrijvigheid in de industriesector sterker toe dan verwacht. Dat zorgde voor optimisme onder beleggers over de heropening van de Chinese economie, na het loslaten van het strenge coronabeleid. Ook ArcerlorMittal wist daarvan te profiteren.

Op de beurs van Hongkong steeg het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent ruim 7 procent. Prosus is grootaandeelhouder van dit bedrijf en kon dus meeliften. Omdat de economie in China herstelt, hopen beleggers dat ook de metaalindustrie aantrekt. Als gevolg daarvan steeg staalconcern ArcerlorMittal 2,3 procent.

De AEX stond aan het einde van de handelsdag 0,5 procent lager op 749,38 punten. De MidKap noteerde 0,2 procent lager op 1014,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,5 procent. Die in Londen won 0,5 procent.

ASMI en Just Eat Takeaway

De jaarcijfers van chiptoeleverancier ASMI werden niet goed ontvangen op het Damrak. Het bedrijf groeide het afgelopen jaar hard, maar toch vielen de verwachtingen voor dit jaar wat tegen. Het aandeel zakte uiteindelijk met 6 procent, waarmee ASMI als hekkensluiter van de AEX eindigde.

In de MidKap daalde Just Eat Takeaweay hard (min 3,2 procent). Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl publiceerde eveneens de jaarcijfers en zag het nettoverlies vorig jaar oplopen tot 5,7 miljard euro. Dat kwam vanwege forse afschrijvingen op de waarde van het overgenomen Grubhub, een Amerikaanse maaltijdbezorger. Ook de verwachtingen voor dit jaar waren lager dan analisten hadden verwacht.

Allfunds, euro- en oliekoers

Allfunds wist de schade van eerder niet meer in te halen: het aandeel eindigde ruim 13 procent lager. Het Spaanse investeringsplatform heeft het overnamebod van beursbedrijf Euronext afgewezen. Vorige week lekte uit dat de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs een verkennend bod van 5,5 miljard euro op Allfunds had uitgebracht. Euronext liet op zijn beurt weten het bod te hebben ingetrokken. Dit aandeel eindigde wel met een plus, van 4 procent.

De euro was 1,0675 dollar waard, tegenover 1,0600 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 77,04 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 83,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

24 minuten geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

27 minuten geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

30 minuten geleden
Singapore Airlines kan claims van "acht cijfers" tegemoetzien

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.

1 uur geleden
Tuinder hoeft geen belasting te betalen over gratis lunch

DEN HAAG (ANP) - Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst.

1 uur geleden
Advocaat: misstanden bezorgers PostNL even groot als in België

DEN HAAG (ANP) - De misstanden waarvoor tegen PostNL in België een boete van ruim 24 miljoen euro is geëist, zijn in Nederland even ernstig. Dat heeft de advocaat van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) gezegd in een rechtszaak tegen PostNL.

1 uur geleden
Anti-Israëlboycot begint grote Amerikaanse bedrijven pijn te doen

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse bedrijven, zoals McDonald's, KFC, Pepsi en Coca-Cola ondervinden steeds meer de gevolgen van de oorlog in Gaza. Mensen in het Midden-Oosten, Azië en sommige delen van Europa boycotten hun producten vanwege vermeende banden met Israël.

2 uur geleden