Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus aan kop in vlakke AEX, Besi onderaan

Techinvesteerder Prosus aan kop in vlakke AEX, Besi onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was donderdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index, die weinig beweging liet zien. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden daarentegen onder druk na een fors koersverlies van chipmaker Intel op Wall Street. Het Amerikaanse concern liet zich tijdens een investeerdersdag negatiever uit over het lopende kwartaal.

De beurshandel staat volledig in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB, die dit keer de rentevergadering houdt in Amsterdam, zal naar verwachting de rente nu nog ongewijzigd laten. In juli zal de rente waarschijnlijk wel worden verhoogd om de hoge inflatie in te dammen. Beleggers zijn vooral benieuwd of de centrale bank een hint zal geven over de omvang van de toekomstige rentestap. De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was in 2011. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië zijn de rentes al opgeschroefd.

De markten verwerkten daarnaast beter dan verwachte handelscijfers uit China, waar de export in mei een sterk herstel liet zien dankzij de versoepeling van de strikte coronamaatregelen in het land. Het goede nieuws werd echter overschaduwd door berichten dat een deel van de miljoenenstad Shanghai weer in lockdown gaat.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 710,72 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1009,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,8 procent.

Behalve Prosus (plus 5,6 procent) stonden verzekeraar NN Group en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway in de kopgroep van de AEX, met winsten van 1,9 en 1,1 procent. Besi en ASMI sloten de rij met minnen van 2,8 en 2,4 procent.

MidKap

Shell klom 0,2 procent, mede dankzij een koopadvies van Credit Suisse. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat het olie- en gasconcern twee definitieve biedingen heeft ontvangen voor zijn belang van 30 procent in de olie- en gasvelden in Nigeria. Shell zette het belang in het Nigeriaanse samenwerkingsverband vorig jaar in de etalage. Het belang heeft naar verluidt een waarde van zo'n 2,3 miljard dollar.

In de MidKap zakte Air France-KLM ruim 2 procent. Door de staking op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle zijn twee landingsbanen gesloten. Een kwart van de vluchten die donderdag gepland stonden vanaf de luchthaven is geannuleerd.

Euro

De euro was 1,0717 dollar waard, tegen 1,0736 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 121,94 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 123,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

5 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

8 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

10 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

11 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden