Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus aan kop in AEX, Alfen stijgt na cijfers

Techinvesteerder Prosus aan kop in AEX, Alfen stijgt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index, die vrij weinig beweging liet zien. De techinvesteerder profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin het een groot belang heeft, en dikte ruim 4 procent aan. Bij de middelgrote bedrijven vielen de resultaten van energiespecialist Alfen in de smaak bij beleggers. De laadpalenmaker ging aan kop in de MidKap met een plus van dik 9 procent.

De Europese aandelenmarkten lieten bescheiden koersuitslagen zien. Beleggers bleven voorzichtig voorafgaand aan de belangrijke bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zal vrijdag een toespraak houden en beleggers zijn vooral benieuwd wat hij gaat zeggen over de omvang van de renteverhogingen in de komende maanden.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie hoger op 714,23 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 951,82 punten. De beurs in Londen won 0,1 procent en Parijs daalde 0,1 procent. De DAX in Frankfurt bleef vlak ondanks dat de Duitse economie in het tweede kwartaal toch een bescheiden groei liet zien. Bij een eerder raming werd nog een stagnatie gemeld.

Unibail-Rodamco-Westfield

Naast Prosus deed Unibail-Rodamco-Westfield goede zaken in de AEX, met een plus van 2 procent. Het vastgoedfonds maakte bekend winkelvastgoed in Californië definitief van de hand te hebben gedaan. Op het verkochte winkelcentrum Santa Anita werd een prijskaartje van 537,5 miljoen dollar geplakt. Unibail heeft als doel voor 4 miljard dollar aan vastgoed te verkopen. Daarvan is bijna 3,2 miljard dollar gerealiseerd.

Shell steeg 1,5 procent. Het olie- en gasconcern maakte bekend een langjarige overeenkomst te hebben getekend met Energy Transfer voor de afname van vloeibaar gemaakt aardgas van het lng-project Lake Charles in de Verenigde Staten.

ASML

Chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier Besi stonden bij de dalers, met minnen tot 1 procent na een tegenvallende handelsupdate van het Amerikaanse Nvidia. Die chipmaker kwam vooral met teleurstellende prognoses, waarmee de zorgen over een zwakkere chipmarkt toenamen. Grootste verliezers bij de hoofdfondsen waren Philips, Just Eat Takeaway en Signify, met minnen tot 2,3 procent.

De euro was net iets minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9996 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 94,83 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 101,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

28 minuten geleden
Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

1 uur geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

1 uur geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

1 uur geleden
Microsoft wil cloudactiviteiten in Duitsland verdubbelen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Microsoft heeft dit jaar de capaciteit van zijn cloudplatform Azure in Duitsland al aanzienlijk uitgebreid en heeft plannen om het aanbod begin 2024 te verdubbelen. Dat zei Marianne Janik, de baas van Microsoft Duitsland, maandag in een toespraak in München.

2 uur geleden
Adyen verder omhoog op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was maandag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De betalingsverwerker werd vorige week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten. Het aandeel werd 1,9 procent hoger gezet. De chipbedrijven ASMI en Besi volgden met plussen van 1,4 en 1,2 procent.

2 uur geleden
Lobbyclub: recordaantal mensen VS pakt vliegtuig rond feestdagen

ORLANDO (ANP/BLOOMBERG) - Maar liefst 7,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten zullen gedurende de feestdagenperiode in het vliegtuig stappen. Dat verwacht de American Automobile Association (AAA), die spreekt van een recordaantal. Ook het aantal mensen dat met de auto op pad gaat om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken neemt flink toe.

3 uur geleden