Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techfondsen in de uitverkoop op Wall Street

Techfondsen in de uitverkoop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Techaandelen gingen dinsdag op Wall Street in de uitverkoop. Zwaargewichten als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de zakkers. Dat gebeurde na opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Zij stelde dat de rentes in de Verenigde Staten mogelijk sneller omhoog moeten om oververhitting van de economie te voorkomen. Verder stond farmaceut Pfizer in de belangstelling na cijfers.

Yellen, die voorheen voorzitter was van centralebankenkoepel Federal Reserve merkte op dat de extra overheidsuitgaven om de VS door de crisis te loodsen ervoor zorgen dat de economie op stoom is. En mogelijk dus teveel. De Fed had eerder gezegd tot 2024 geen rentestap te verwachten.

Tegenover de verliezen van techbedrijven stonden de winsten van financiële fondsen, grondstofbedrijven en industriële aandelen. De opmerkingen van Yellen komen op het moment dat er discussie is over het pakket aan voorgestelde en goedgekeurde overheidsuitgaven van president Joe Biden. Die zouden een sterke stijging van de prijzen kunnen veroorzaken.

Dow-Jonesindex

De leidende Dow-Jonesindex sloot de sessie 0,1 procent hoger op 34.133,03 punten en de brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 4164,66 punten. Techgraadmeter Nasdaq leverde 1,9 procent in tot 13.633,50 punten.

Pfizer won 0,3 procent. De farmaceut denkt dit jaar wel 26 miljard dollar te verdienen aan de verkoop van het coronavaccin dat het bedrijf samen met biotechbedrijf BioNTech op de markt heeft gezet. Tegenover de omzetgroei stonden wel ook hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling.

Zonnepanelen

Verder stonden de aandelen van makers van zonnepanelen onder druk. Bedrijven als SolarEdge en Enphase Energy verloren tot 16 procent. De sector kampt met problemen in de leveringsketen door enerzijds een grote vraag en anderzijds tekorten aan onderdelen. Verder speelt mee dat vrachttarieven stijgen wat de winstmarges in de weg zit.

Het Eindhovens chipconcern NXP Semiconductors, dat in New York genoteerd is, verloor 0,4 procent. NXP maakte bekend voor 2 miljard dollar aan obligaties in de markt te zetten. De opbrengsten wil NXP gebruiken voor de ontwikkeling van energiebesparende chips die kunnen worden gebruikt in onder andere adapters en elektrische voertuigen.

De euro was 1,2015 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 65,72 dollar. Brentolie kostte 2 procent meer op 68,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

11 minuten geleden
Moederbedrijf FlixBus boekt recordomzet in eerste jaarhelft

MÜNCHEN (ANP) - Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

43 minuten geleden
Toezichthouder: over week duidelijkheid over straling iPhone 12

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse telecomtoezichthouder heeft nog altijd geen duidelijkheid over de stralingsrisico's van Apples iPhone 12. De smartphone, waarvan de Franse waakhond vorige week meldde dat deze te veel elektromagnetische straling afgeeft, wordt nog steeds onderzocht door de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI), meldt een woordvoerder. Volgende week worden volgens hem de resultaten verwacht.

44 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in rode AEX na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

1 uur geleden
AEX koerst af op lager begin na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst donderdag af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

2 uur geleden
Toshiba verdwijnt na bijna driekwart eeuw van de beurs

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel en technologisch concern Toshiba wordt na 74 jaar van de beurs gehaald. Het concern maakte bekend dat voldoende aandeelhouders een bod op het bedrijf van een Japans consortium steunen. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de beursnotering in Tokio te beëindigen.

3 uur geleden
Bedrijven investeren ruim 3 procent meer

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in juli 3,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in transportmiddelen zoals personenauto's, overige wegvervoer en vliegtuigen en gebouwen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni namen de bedrijfsinvesteringen nog met 7 procent toe.

3 uur geleden