Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techfondsen in de uitverkoop op Wall Street

Techfondsen in de uitverkoop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Techaandelen gingen dinsdag op Wall Street in de uitverkoop. Zwaargewichten als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de zakkers. Dat gebeurde na opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Zij stelde dat de rentes in de Verenigde Staten mogelijk sneller omhoog moeten om oververhitting van de economie te voorkomen. Verder stond farmaceut Pfizer in de belangstelling na cijfers.

Yellen, die voorheen voorzitter was van centralebankenkoepel Federal Reserve merkte op dat de extra overheidsuitgaven om de VS door de crisis te loodsen ervoor zorgen dat de economie op stoom is. En mogelijk dus teveel. De Fed had eerder gezegd tot 2024 geen rentestap te verwachten.

Tegenover de verliezen van techbedrijven stonden de winsten van financiële fondsen, grondstofbedrijven en industriële aandelen. De opmerkingen van Yellen komen op het moment dat er discussie is over het pakket aan voorgestelde en goedgekeurde overheidsuitgaven van president Joe Biden. Die zouden een sterke stijging van de prijzen kunnen veroorzaken.

Dow-Jonesindex

De leidende Dow-Jonesindex sloot de sessie 0,1 procent hoger op 34.133,03 punten en de brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 4164,66 punten. Techgraadmeter Nasdaq leverde 1,9 procent in tot 13.633,50 punten.

Pfizer won 0,3 procent. De farmaceut denkt dit jaar wel 26 miljard dollar te verdienen aan de verkoop van het coronavaccin dat het bedrijf samen met biotechbedrijf BioNTech op de markt heeft gezet. Tegenover de omzetgroei stonden wel ook hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling.

Zonnepanelen

Verder stonden de aandelen van makers van zonnepanelen onder druk. Bedrijven als SolarEdge en Enphase Energy verloren tot 16 procent. De sector kampt met problemen in de leveringsketen door enerzijds een grote vraag en anderzijds tekorten aan onderdelen. Verder speelt mee dat vrachttarieven stijgen wat de winstmarges in de weg zit.

Het Eindhovens chipconcern NXP Semiconductors, dat in New York genoteerd is, verloor 0,4 procent. NXP maakte bekend voor 2 miljard dollar aan obligaties in de markt te zetten. De opbrengsten wil NXP gebruiken voor de ontwikkeling van energiebesparende chips die kunnen worden gebruikt in onder andere adapters en elektrische voertuigen.

De euro was 1,2015 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 65,72 dollar. Brentolie kostte 2 procent meer op 68,90 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Banken VS moeten meer geld in kas houden voor klimaatrisico's'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse banken zouden door centralebankenkoepel Federal Reserve gedwongen moeten worden om meer geld in kas te houden. Daarmee kunnen ze zich indekken tegen potentiële verliezen als gevolg van klimaatverandering. Ook zou het geld gebruikt kunnen worden voor de bestrijding ervan. Daarvoor pleit de belangrijke progressieve denktank, Center for American Progress in een rapport.

15 minuten geleden
Aalberts groeit door chips en opleving bouw

UTRECHT (ANP) - Industrieel toeleverancier Aalberts is in de eerste vier maanden van dit jaar gegroeid, laat het bedrijf weten in een tussentijdse update. Zowel de omzet als het orderboek groeiden. Onder meer in de chipmarkt en de markt voor milieuvriendelijk bouwen liet het bedrijf goede resultaten zien. Last van tekorten aan grondstoffen heeft Aalberts nog niet.

21 minuten geleden
Van Lanschot Kempen vindt nieuwe bestuursvoorzitter bij Aegon

DEN BOSCH (ANP) - Maarten Edixhoven wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen. Edixhoven komt over van verzekeraar Aegon waar hij leiding gaf aan de Nederlandse tak van het bedrijf. Ook is hij lid van het bestuur van ondernemersvereniging VNO-NCW.

1 uur geleden
Damrak zet zich schrap voor verkoopgolf in techsector

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak zetten zich dinsdag schrap voor een verkoopgolf in de technologiesector. Een koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq zorgde op de Aziatische aandelenmarkten al voor flinke koersverliezen onder de technologiebedrijven in de regio en zal naar verwachting ook voor koersdruk zorgen in de Europese techsector.

1 uur geleden
Nikkei onderuit door zware verliezen techbedrijven

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging dinsdag hard onderuit. Vooral de grote Japanse technologiebedrijven werden van de hand gedaan door de uitverkoop onder Amerikaanse branchegenoten. De zorgen over een stijgende inflatie in de Verenigde Staten staken de kop weer op en wakkerden de vrees aan dat de Federal Reserve (Fed) de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie en het prijspeil af te remmen. Een hogere rente is slecht nieuws voor de aandelenkoersen, vooral voor die in de sterk gestegen techsector.

1 uur geleden
Snelste groei hernieuwbare energie in twintig jaar

PARIJS (ANP/AFP) - De capaciteit van hernieuwbare energie is vorig jaar in het snelste tempo in twee decennia toegenomen. Vooral de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China droegen bij aan de groei, meldt energieagentschap IEA in een rapport.

1 uur geleden
Uitbraak corona in iPhone-fabriek India, productie onder druk

CUPERTINO (ANP/RTR) - In de Indiase fabriek van Apple-partner Foxconn worden als gevolg van de coronapandemie momenteel minder iPhone 12-toestellen geproduceerd. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat veel werknemers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Daardoor is de productie met meer dan de helft afgenomen. Het gaat om een fabriek in de zuidelijke staat Tamil Nadu in India die speciaal voor dat land de smartphones maakt.

1 uur geleden