Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techfondsen helpen Amsterdamse AEX-index aan mooie winst

Techfondsen helpen Amsterdamse AEX-index aan mooie winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met flinke winst het weekend ingegaan, geholpen door mooie plussen voor de techfondsen. Ook funderingsspecialist Sif was in trek op het Damrak dankzij goede jaarcijfers en vooruitzichten. Op de beurzen elders in Europa waren kleine winsten te zien. De aandacht van beleggers bleef vooral uitgaan naar de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een winst van 1,3 procent op 716,36 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 1042,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent.

De Amerikaanse president Joe Biden had een telefoongesprek met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping over Oekraïne. Xi verklaarde dat een conflict zoals de oorlog in Oekraïne nadelig is voor alle betrokken partijen. Vrede en veiligheid zijn volgens de Chinese president belangrijk voor de internationale gemeenschap.

Sif

Techinvesteerder Prosus was koploper in de AEX met een winst van 5,3 procent. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de chipfondsen ASML, ASMI en Besi deden het goed met plussen tot 5,2 procent. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de hoofdindex met een verlies van 1,9 procent, gevolgd door supermarktbedrijf Ahold Delhaize (min 1,7 procent) en verzekeraar NN Group (min 1,6 procent).

Bij de kleinere bedrijven werd het aandeel Sif 6 procent meer waard. De maker van funderingen voor windmolens liet weten zich meer en meer bezig te gaan houden met het ontmantelen van oude windmolens. Verder wil Sif uitbreiden met een nieuwe productiefaciliteit om grotere funderingen te kunnen maken die geschikt zijn voor de nieuwste windmolens.

Olieprijzen

In Frankfurt was Rheinmetall een winnaar met een plus van 4 procent, geholpen door een reeks verhogingen van het koersdoel door analisten. De Duitse producent van pantservoertuigen en munitie kan flink gaan profiteren van de hogere defensiebestedingen in Europa vanwege de oorlog in Oekraïne.

De euro was 1,1059 dollar waard, tegen 1,1111 dollar bij het slot van de Europese handel een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 104,42 dollar en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 107,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

3 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

6 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

8 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

8 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

9 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

10 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

11 uur geleden