Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven winnen op hoger Wall Street na banenrapport

Techbedrijven winnen op hoger Wall Street na banenrapport

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven behoorden vrijdag tot de grootste winnaars op een hoger Wall Street, na een beter dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten. Dat banenrapport is belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Afgelopen maand groeide het aantal banen in de VS met 206.000, terwijl economen in doorsnee 190.000 nieuwe arbeidsplaatsen hadden verwacht. Het cijfer van mei werd naar beneden bijgesteld van 272.000 tot 218.000 nieuwe banen. De werkloosheid in de grootste economie van de wereld kwam vorige maand uit op 4,1 procent, een lichte stijging vergeleken met mei.

Vooral techbedrijven profiteren op de beurs van signalen dat de Fed de rente zal verlagen. Techaandelen zijn relatief duur en een lagere rente maakt ze aantrekkelijker. Zo klom Meta, het bedrijf achter onder meer Facebook, 5,9 procent. Apple won 2,2 procent en Microsoft 1,5 procent.

Records

Techgraadmeter Nasdaq en de brede S&P-index bereikten vrijdag nieuwe records. De Nasdaq sloot 0,9 procent hoger af op 18.352,76 punten en de S&P won 0,5 procent op 5567,19 punten. Ook de Dow-Jonesindex kwam hoger uit, met een plus van 0,2 procent op 39.375,87 punten.

Amazon profiteerde ook van signalen van een mogelijke renteverlaging en pluste 1,2 procent. Over dit techbedrijf werd daarnaast bekend dat het vragen heeft gekregen van de Europese Commissie over welke maatregelen zijn genomen om te voldoen aan de wet op de digitale diensten (DSA) die sinds kort van kracht is. Volgens die wet moeten grote techbedrijven meer doen om illegale en schadelijke inhoud op hun platforms aan te pakken. Amazon kan een dwangsom krijgen als die de gevraagde informatie niet op tijd levert.

Nvidia

Niet alle techaandelen eindigden in het groen. Nvidia daalde 1,9 procent na een adviesverlaging van analisten van New Street Research. Het AI-chipbedrijf maakte onlangs nog een sterke opmars en is sinds het begin van dit jaar zo'n 165 procent meer waard geworden op de beurs in New York. De analisten stellen dat Nvidia nog maar beperkt kan stijgen op Wall Street.

De euro was 1,0840 dollar waard, vergeleken met 1,0828 dollar bij het sluiten van de Amsterdamse beurs. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 83,27 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 86,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

14 minuten geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

35 minuten geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israƫlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

1 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

2 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

2 uur geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiƫle instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

6 uur geleden