Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven voeren stijgers aan op groen Damrak

Techbedrijven voeren stijgers aan op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijven voerden woensdag de stijgers aan op de Amsterdamse beurs. Techinvesteerder Prosus, die met cijfers kwam, steeg bijvoorbeeld 2,2 procent. Alleen chipbedrijven ASMI en ASML deden het beter in de AEX-index met plussen van 2,5 en 2,3 procent.

Beleggers wachten verder vooral op de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag verschijnen. De Federal Reserve verhoogde de rente begin deze maand voor de vierde keer op rij met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. De aantekeningen van die vergadering bevatten mogelijk aanwijzingen over de omvang van toekomstige rentestappen.

Prosus was een dag eerder nog omlaaggegaan na een winstwaarschuwing. Die had te maken met het feit dat de investeerder vorig jaar een deel van zijn belang in het Chinese techconcern Tencent te gelde had gemaakt. Bij de volledige halfjaarcijfers stelde Prosus beleggers echter gerust. De techinvesteerder houdt vast aan zijn winstgevendheidsdoelen voor het hele boekjaar.

Verder is de verkoop van het belang van iFood van Just Eat Takeaway aan Prosus afgerond. Het maaltijdbestelbedrijf steeg 1,2 procent na de afronding van die deal, waardoor Prosus het Braziliaanse iFood volledig in handen kreeg.

Onderaan in de AEX stonden staalbedrijf ArcelorMittal (min 0,8 procent) en uitzender Randstad (min 0,7 procent). Ook olie- en gasbedrijf Shell eindigde in de min en leverde 0,3 procent in. Dat had te maken met de olieprijzen die stevig daalden nadat de olievoorraden in de VS hoger bleken dan verwacht. Een vat Amerikaanse olie werd 4,5 procent minder waard op 77,29 dollar per vat. Brentolie daalde 4,2 procent in prijs tot 84,63 dollar per vat.

De AEX sloot 0,7 procent hoger op 721,45 punten. De MidKap ging 0,6 procent omhoog en eindigde op een stand van 946,30 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 0,4 procent aan.

AkzoNobel steeg 1,1 procent. De verffabrikant ziet zijn voorzitter van de raad van commissarissen Nils Andersen volgend jaar vertrekken naar chipmachinemaker ASML, waar hij dezelfde functie zal gaan vervullen.

In Zürich zakte Credit Suisse ruim 5 procent. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank waarschuwde voor een verlies van omgerekend dik 1,5 miljard euro in het vierde kwartaal. Rijke klanten zouden hun geld elders hebben ondergebracht en tot wel 10 procent van het beheerd vermogen zou daardoor verdwenen zijn. De bank ondergaat een grote reorganisatie en zal zijn aandeelhouders woensdag om goedkeuring vragen voor een kapitaalverhoging van zo'n 4 miljard euro.

De euro was 1,0357 dollar waard, tegen 1,0267 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

37 minuten geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

38 minuten geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

41 minuten geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

57 minuten geleden
OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

1 uur geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

1 uur geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

2 uur geleden