Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven voeren herstel AEX aan

Techbedrijven voeren herstel AEX aan

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs toonde maandag over een breed front herstel. Vooral de techbedrijven waren in trek na de recente zware koersverliezen. De aandacht bleef uitgaan naar de voortgang van de vaccinatieprogramma's in de Europese Unie. Ook wordt gelet op de industriecijfers van de eurozone, die later op de dag naar buiten komen. Tegenvallende cijfers over de bedrijvigheid in de Chinese industrie hadden weinig impact op de handel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 644,01 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 1,8 procent. De MidKap klom 0,9 procent tot 969,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,3 procent.

Cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit toonden aan dat de omvangrijke Chinese industrie in januari in het laagste tempo is gegroeid sinds juni vorig jaar. Zondag bleek al uit officiële cijfers van de Chinese overheid dat de bedrijvigheid in de industriesector afgelopen maand is afgenomen ten opzichte van december.

Stuwen van zilverprijs

Beleggers hielden ook de strijd tussen kleine beleggers en grote beleggingsfondsen in de gaten. Particuliere beleggers moedigen elkaar via internetforum Reddit aan om de koersen van bedrijven als winkelketen GameStop en bioscoopketen AMC op te drijven. Zondag werd via Reddit opgeroepen tot het stuwen van de zilverprijs, wat leidde tot een flinke stijging van de prijs van het edelmetaal.

Prosus (plus 3,2 procent) ging aan kop in de AEX dankzij een flinke koerswinst van het Chinese techbedrijf Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Betaalbedrijf Adyen en chipbedrijf ASMI volgden met plussen van rond 2,5 procent. Unilever klom 0,9 procent. Het levensmiddelenconcern wil volgens persbureau Bloomberg een aantal van zijn beautymerken in de Verenigde Staten en Europa te verkopen. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (min 4 procent) voerde de schaarse dalers aan.

In Dublin daalde Ryanair 1,1 procent. De Ierse prijsvechter leed afgelopen kwartaal een verlies van 321 miljoen euro door de reisbeperkingen in Europa vanwege de coronapandemie. Ook de situatie in de nabije toekomst blijft volgens het bedrijf onzeker. Julius Baer zakte dik 2 procent in Zürich na tegenvallende resultaten van de Zwitserse vermogensbeheerder.

De euro was 1,2125 dollar waard, tegen 1,2143 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 52,63 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 55,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

12 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden