Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven trekken Amerikaanse beurzen omhoog

Techbedrijven trekken Amerikaanse beurzen omhoog

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met winst gesloten na een tegenvallend banenrapport. Daardoor is het risico dat de Amerikaanse koepel van centrale banken de Federal Reserve binnenkort stopt met het afbouwen van zijn coronasteun afgenomen. Beleggers zetten vooral grote techbedrijven als Apple, Google-moeder Alphabet en Microsoft hoger.

De Dow-Jonesindex steeg 0,7 procent en bereikte een recordstand van 34.777,76 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,8 procent omhoog en reikte ook tot een recordstand, op 4232,60 punten. Techbeurs Nasdaq klom 0,9 procent tot 13.752,24 punten.

Het banenrapport van de Amerikaanse overheid viel veel slechter uit dan verwacht. In april kwamen er 266.000 banen bij, terwijl economen in doorsnee op 1 miljoen nieuwe banen hadden gerekend. In maart waren er nog 770.000 banen bijgekomen in de Verenigde Staten.

Haperende banenmotor

Beleggers zagen de haperende banenmotor als een teken dat de economie nog niet oververhit raakt. Dat betekent dat de Fed niet aan de rente zal tornen en ook nog obligaties op zal blijven kopen. Ze grepen daarom terug op techbedrijven die het tijdens de coronacrisis goed hadden gedaan. Apple werd 0,5 procent hoger gezet, Alphabet dikte 0,6 procent aan en Microsoft kreeg er 1,1 procent bij.

Farmaceuten Pfizer en BioNTech hebben een aanvraag ingediend om hun coronavaccin in de VS voor mensen vanaf 16 jaar toe te staan. Daarmee zijn de farmaceuten de eerste die een volledige vergunning voor het middel hebben aangevraagd. Het aandeel Pfizer won 1 procent. BioNTech koerste ruim 9 procent hoger.

Beyond Meat

Verder zakte Beyond Meat 7 procent. Het verlies van de maker van vleesvervangers viel veel hoger uit dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend. Ook qua omzet wist het bedrijf niet aan de gemiddelde verwachting te voldoen. Volgens Beyond Meat heeft de crisis de vraag naar zijn producten in restaurants verminderd.

Financieel dienstverlener Square van Twitter-baas Jack Dorsey kwam met beter dan verwachte resultaten en won 4,2 procent. De onderneming profiteerde onder andere van een groeiende vraag naar bitcoin-transacties.

De euro stond op 1,2164 dollar, net als bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 64,87 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 68,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

1 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

1 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

1 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

4 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Aziƫ komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

4 uur geleden