Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven trekken AEX omlaag te midden van recessievrees

Techbedrijven trekken AEX omlaag te midden van recessievrees

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijven op de Amsterdamse beurs hebben maandag een flinke tik gekregen. Bedrijven uit de chipsector als ASMI, Besi en ASML, maar ook verlichtingsbedrijf Signify en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stonden bij de grootste verliezers in de AEX-index. Beleggers maken zich zorgen dat er een recessie aankomt en zoeken daarom veiliger geachte beleggingen op. Techbedrijven worden als bijzonder risicovol gezien.

ASMI was de hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een min van 3,4 procent. sectorgenoot Besi werd 3,2 procent lager gezet en chipmachinemaker ASML verloor 1,8 procent. Signify (min 3 procent) en Just Eat Takeaway (min 2,8 procent) stonden ook onderin. Dataleveranciers Wolters Kluwer en RELX behoorden tot de zeldzame stijgers met plussen tot 1,7 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent in de min op 669,17 punten. De MidKap daalde 0,9 procent, tot 903,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,4 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 1,5 procent. Internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, zakte in Hongkong na een Chinese boete vanwege het niet naleven van antimonopolieregels.

Twitter

In Frankfurt kelderde Uniper dik 14 procent. De topman van het bedrijf waarschuwde voor een verlies van 10 miljard euro dit jaar. Het Duitse energiebedrijf kampt met grote financiële problemen doordat Moskou de Russische gasleveringen aan Duitsland heeft afgeknepen en heeft bij de Duitse overheid aangeklopt voor hulp. De Finse aandeelhouder Fortum, die Uniper al een lening van 8 miljard euro heeft verstrekt, ziet verdere hulp aan het bedrijf niet zitten.

Twitter, dat ook een beursnotering heeft in Frankfurt, zakte ruim 8 procent. De overname van de berichtendienst door Tesla-topman Elon Musk lijkt niet door te gaan, nu Musk heeft aangegeven die niet door te willen zetten. De rijkste man ter wereld zegt dat Twitter zich niet aan de voorwaarden van de overname heeft gehouden. Twitter heeft aangekondigd via de rechter de overname af te willen dwingen.

In Parijs daalde STMicroelectronics 0,3 procent. De Frans-Italiaanse chipproducent gaat samen met chipfabrikant GlobalFoundries een nieuwe fabriek bouwen in Frankrijk. Voor de nieuwe fabriek krijgen de ondernemingen een subsidie. De euro was 1,0078 dollar waard, tegen 1,0183 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 103,66 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 106,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

16 minuten geleden
Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

1 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

11 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

12 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

13 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

15 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

16 uur geleden